Dveri Niš: „Dan sećanja“ na stradale i ceremonijal SNS

Danas se navršava 20 godina od NATO agresije nad Saveznom Republikom Jugoslavijom. Od 24. marta do 10 juna 1999.god NATO je u bestijalnom bombardovanju bez presedana u savremenoj evropskoj istoriji uništavao vojne i civilne ciljeve.

Naš grad Niš je u toj eksploziji savremenog divljaštva bio jedna od najvećih žrtava, a mete su pored kasarni, vojnih objekata i industrije bile i bolnice, železničke pruge i mostovi, civilni aerodrom, komanda Armije u srcu grada, zgrada Univerziteta i pijaca, stambeni objekti. Niš je Grad mučenik, ne samo po broju civilnih žrtava, ljudi, žena, staraca, trudnica i dece već i po varvarskoj upotrebi kasetnih bombi, oružja zabranjenog međunarodnim ratnim pravom. Namera NATO alijanse bio je potpuni slom zemlje i stanovništva, kako bi se nakon rata nastavilo sa njenom kolonizacijom i eksploatacijom.


Posledice ovog genocidnog zločina na žalost ni danas nisu precizno znane. Materijalna šteta okvirno se procenjuje na 120 milijardi američkih dolara, broj žrtava na 2.500 poginulih i preko 6.000 ranjenih. Preko 200.000 ljudi izbeglo je sa Kosova i Metohije, a albansko stanovništvo takođe je pretrpelo žrtve i razaranja, a danas je čudovišno prinuđeno da veliča ubice i one koji su zatrovali  zemlju na kojoj žive. NATO agresija nad suverenom zemljom u središtu Evrope a bez odluke Saveta bezbednosti OUN je genocid koji ne zastareva, a za koji će odgovornost jednoga dana morati da snose učesnici, a materijalna i moralna šteta će morati da se nadoknadi. Od završetka bombardovanja započela je okupacija naše zemlje, koju je aktuelni režim  potvrdio potpisivanjem izdajničkih Briselskih sporazuma, a koja se nastavlja  daljim pregovorima režima o razgraničenju i definitivnoj predaji okupirane teritorije Kosova i Metohije lažnoj državi Kosovo.


Državni „vrh“ na čelu sa predsednikom SNS i države Aleksandrom Vučićem sutra na 20. godišnjicu početka bombardovanja u Nišu, Gradu mučeniku organizuje ceremoniju „Dana sećanja“ na stradale. Način organizacije ovog pomena, međutim  isuviše podseća na već viđenu ikonografiju idolopoklonstva Velikom Vođi, no na dostojanstveni pomen i sećanje na nezarasle rane Nišlija. Organizovani autobusi SNS članova sa juga Srbije, nalozi  i pretnje disciplinskim merama zaposlenima u javnim preduzećima i ustanovama, rušenje dela ulice i javne rasvete sa Bulevara, pritisak na učitelje i roditelje niške osnovne škole da uz potpisanu saglasnost izvode decu na probu i sam ceremonijal u nedelju-sve to isuviše podseća na već viđene faraonske kampanje SNS-a čiji je glavni cilj izražavanje lojalnosti Aleksandru Vučiću, a koji je u toku svog mandata učinio sve da žrtve i mučeništvo Niša i cele Srbije obesmisli kršenjem svojih ustavnih ovlašćenja i nepovratnim putem veleizdaje nacionalnih interesa.


GrO SP Dveri Niš izražava najdublji pijetet i seća se žrtava  zločina NATO agresije tokom genocidnog bombardovanja SRJ od marta do juna 1999.godine, a posebno žrtava u mučeničkom Gradu Nišu. Na žalost, obeležavanje ovog genocida nad našom zemljom, stradalništva Niša i njegovih građana od strane vrha vlasti koja dovršava   ostvarenje političkih ciljeva zločinačkog NATO bombardovanja smatramo izrazom  hipokrizije koju režim Aleksandra Vučića pokazuje kako svih sedam godina svoje  vladavine tako i u ovim danima kada se režimu nazire kraj.


 

GrO Dveri Niš

(Foto: Komisija za procenu štete od NATO bombardovanja)