Српски Покрет Двери - Лого
Search

Градска организација Двери Ниш сматра да су дугогодишњa кашњења у спровођењу кључних комуналних инфраструктурних тј. пројеката од пресудног значаја за животну средину, као што је постројење за пречишћавање отпадних вода у Нишу, само још једна у низу увреда према грађанима Ниша.

        Град Ниш је још 2012. године на челу са тадашњим градоначелником Милошем Симоновићем, покренуо је пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Нишу, пројекта који је преко потребан за реку Нишаву, али и грађане Ниша. Пројекат је тада требао да се реализује јавно-приватним партнерством, али се од тога одустало јер би превише коштао.

Три године касније, 2015. године, тадашњи градоначелник Града Ниша, Зоран Перишић, најавио је завршетак израде пројектне документације и почекат изградње 2017. године. Почетком 2017. године руководство Града Ниша, на челу са градоначелником Дарком Булатовићем најавило је, до краја 2017. године, завршетак израде техничке документације постројења за прећишћавање отпадних вода у Нишу, а чија би изграња коштала више од 50 милиона евра. Иза тога најављено је расписивање тендера за изградњу овог постројења и почетак извођења радова 2019. године. Нажалост почетком 2019. још увек није завршена пројектна документација, али је најављено да ће се иста бити завршена „до краја године“ тј. до краја 2019. године, иза чега би се почетком 2020. године расписао тендер за извођење радова.

Иако, и од тада нове градоначелнице Драгане Сотировски, најављен за септембар исте године, тендер, међутим, ни до краја 2020. године није расписан. Ни до данас, крајем августа 2021. године, нема тендера за постројење за пречишћавање отпадних вода у Нишу. Да буде горе, са празним обећањима око рокова наставио је и председник Вучић, који је крајем 2020. године најавио да ће се до краја 2021. године завршити то постројење, без обзира што у том тренутку није ни расписан тендер за извођење радова.

Недавно је ОПЕТ најављено је да ће ускоро почети изградња централног пречишћења за отпадне воде, а обзиром на важност тог пројекта за реку Нишаву али и грађане Ниша, Двери би се тим вестима радовале, када би у њих ико могао да поверује .

СНС је показала да је НЕСПОСОБНА, да ПЛАНИРА и БЕЗ КАШЊЕЊА реализује, пројекте од пресудног значаја за животну средину у Нишу. За грађане Ниша ово понашање је дубоко увредљиво и представља још један израз неспутане ароганције и суштинског непоштовања грађана од стране СНС. Тиме је СНС изгубила сваки легимитет да даље управља овим градом.

 

ГрО Двери Ниш

Савет за заштиту животне средине

Фото: commons.wikimedia.org

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: