Српски Покрет Двери - Лого
Search

На Конференцији за новинаре уочи Јавне седнице Комисије за планове Ниша медијима су се поводом Нацрта Трећих измена и допуна ГУП Ниш обратили Тамара Миленковић Керковић и др Андреј Митић.

       Двери Ниш су у нишкој јавности подигле тему покушаја градске власти да иза леђа грађана измени постојећи Генерални урбанистички План и да омогући да се на 100 хектара у Нишу, а од тога на 72 хектара на Палилули, подигне више од 40 стамбених блокова са 15 спратова високих 50 метара, а без процене утицаја на животну средину, без сагласности најважнијих установа за функционисање града и на основу незаконитог поступка.

Све је текло сакривено од грађана Ниша.

Шта су Двери Ниш до сада урадиле да би обавестили Нишлије да ће им испред прозора и кућа ускоро ницати солитери? Покренули смо више акција у граду, од тога једну на општини Палилула где се планира 25 блокова без иједног објекта јавне намене, обавештавали грађане путем друштвених мрежа, слали медијима више саопштења, држали конференцију за новинаре испред Скупштине града, а само у суботу на Палилули поделили смо више хиљада обавештења „Палилулци да се питају“. Нико од грађана није знао ништа ни о јавном увиду ни о јавној седници. Након јавне седнице Двери Ниш ће наставити да организују акције у Медијани и на Палилули као и зборове грађана, као потпуно заборављене форме партиципативне демократије.

У Нишу је на делу ерозија урбанитета, без преседана. Нишу је потребна просторна правда, као једна од кључних димензија социјалне правде. Начин управљања простором у Нишу одвија се на штету јавног интереса и треба га одбацити одмах. Нишу је потребна нова мрежа солидарности грађана који су угрожени и директно погођени кривим срастањем међусобно зависних корумпираних политичких елита власти и углавном тајних предаторских економских елита, којим се штити приватни интерес 1% системски повлашћених, насупрот 99% интереса грађана Ниша. Двери су против тога да најмоћнији узурпатори јавне својине и јавног простора дефинишу јавни интерес.

Зато су Двери данас овде, на јавној седници поводом тзв. Трећих измена ГУП-а. Јер су грађани искључени из процеса одлучивања. Јер нису благовремено и адекватно обавештени. Јер нису консултовани у свим фазама процеса планирања. Јер нема јавне расправе. Јер су сувишни. Јер смо сви сувишни, као легитимна контрола јавности, као људи који имају право на свој град и управљање својим животима.

ОВА ЈАВНА СЕДНИЦА НИЈЕ ИСТО ШТО И ЈАВНА РАСПРАВА. Она омогућава само елаборирање наших примедби упућених писаним путем. ДВЕРИ ЋЕ ТРАЖИТИ ПОВЛАЧЕЊЕ ОВАКО ПРЕДЛОЖЕНИХ ИЗМЕНА И ЗАХТЕВАТИ ПРАВУ ЈАВНУ РАСПРАВУ КОЈА ЋЕ УКЉУЧИТИ СВЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ АКТЕРЕ ОД ГРАЂАНА КОЈИ СУ ДИРЕКТНО ПОГОЂЕНИ ОВИМ ОДЛУКАМА, ПРЕКО СТРУЧНЕ ЈАВНОСТИ И ЦИВИЛНОГ СЕКТОРА, ДО ПОЛИТИЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА.

ДВЕРИ ЋЕ ТРАЖИТИ ПИСМЕНИ ОДГОВОР НА СВАКУ НАШУ ПРИМЕДБУ. ДВЕРИ ЋЕ ПОСЕБНО ЗАХТЕВАТИ, ШТО ЈЕ НАРОЧИТО ВАЖНО, ДА ЗАКЉУЧЦИ И ИЗВЕШТАЈ КОМИСИЈЕ ЗА ПЛАНОВЕ БУДУ ДОСТУПНИ ЈАВНОСТИ, ПРЕ НЕГО ШТО ОДУ У ОВАКВУ, НЕЛЕГАЛНУ И НЕЛЕГИТИМНУ СКУПШТИНУ ГРАДА НА УСВАЈАЊЕ. ГРАЂАНИ НИША МОРАЈУ ДА ЗНАЈУ КОЈЕ СУ ПРИМЕДБЕ УВРШТЕНЕ, А КОЈЕ НИСУ У ФИНАЛНУ ВЕРЗИЈУ ПЛАНА, И ТО СА ОБРАЗЛОЖЕЊЕМ. Извештај комисије не сме да буде обавијен велом тајне.Зато позивамо све медије да се укључе у праћење свих наредних корака по овом питању. Усвајање оваквих измена имаће крупне негативне последице по нишку друштвену заједницу.

ЗАТО НЕ ТРЕБА ДА ЧЕКАМО НИ НОВЕ „ИЗБОРЕ“. ДВЕРИ ПРЕДЛАЖУ ДА УЗМЕМО ЖИВОТ У СОПСТВЕНЕ РУКЕ-ОДМАХ, И СПРЕЧИМО УСВАЈАЊЕ ОВОГ И СВИХ СЛИЧНИХ ДОКУМЕНАТА КОЈИ ФАВОРИЗУЈУ ВУЛГАРНИ ПРИВАТНИ ИНТЕРЕС НАСУПРОТ ЈАВНОМ.

Двери Ниш ће, зато,у наредним периоду, на недељном нивоу, нудити једну нову филозофију града, једну алтернативну визију развоја Ниша.

ЖЕЛИМО ДРУГАЧИЈИ ГРАД. ДВЕРИ ЋЕ ОМОГУЋИТИ-НИШЛИЈЕ ДА СЕ ПИТАЈУ!

[ngg src=“galleries“ ids=“459″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]Конференцију за медије овим поводом можете погледати овде:

 

Инфо служба Двери Ниш

 

 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: