Dveri - Niš: Ne damo aerodrom - puna podrška našim sugrađanima

Dveri podržavaju proteste u Nišu protiv štetočinske odluke lokalne vlasti o prenosu svojinskih i osnivačkih prava sa Grada na Republiku na aerodromu „Konstantin Veliki“.

Srpski pokret Dveri, Gradski odbor Dveri Niša i članstvo Dveri iz Niša pružaju punu podršku i učestvuju bez obeležja Pokreta u svojstvu građana na velikom protestu Nišlija protiv prenosa vlasničkih prava na aerodromu „Konstantin Veliki“ sa Grada na Republiku. Ovu skandaloznu odluku, donelo je na „preporuku“ Vlade Republike Srbije, rukovodstvo Grada na čelu sa gradonačelnikom Darkom  Bulatovićem i Gradskim većem a očekuje se i sednica Skupštine Grada koja je ovlašćena za donošenje odluka o raspolaganju imovinom Grada Niša.


Odluku o oduzimanju iz imovine Grada vlasničkih prava na aerodromu –  koji je nakon dugog niza godina tavorenja  prema Izveštaju  ACI – Airports Council International Europe  2017. god. završio sa 331.582 putnika i rastom od 167,8% u odnosu na 2016. god, kao drugi u Evropi po broju prevezenih putnika, zahvaljujući kome je veliki broj turista konačno počeo da dolazi u osiromašeni i ekonomski „pregaženi“ Grad Niš, a veliki broj građana Srbije  mogućnost da putuje niskobudžetnim letovima   – Dveri Niša smatraju štetočinskom,  ponižavajućom i donetom protiv interesa Grada.


Sudbina niškog Aerodroma pokazuje odnos republičke prema  lokalnoj vlasti u Nišu. O tom odnosu govori i izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je država niškom Aerodromu „dozvolila da se razvija“ , kao i o potrebi ograničenja broja putnika  na aerodromima van Beograda, a u vezi sa pregovorima za ugovor o koncesiji beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“.  


Srpske vlasti za državnu pomoć raznim privrednim subjektima izdvajaju više milijardi evra godišnje i gotovo 5% BDP, a da o tome već dve godine nema ni Izveštaja Komisije za kontrolu državne pomoći. Da li zbog tri miliona evra koliko je Republika do sada uložila u niški Aerodrom Vlada može da traži da Nišlije svoj aeordorom poklone Republici? Da li je to poruka  vlasti i stranim investitorima da će i njih državne subvencije od po 10.000 evra po radnom mestu uskoro lišiti  njihovih svojinskih prava?


Dveri Niša najoštrije osuđuju ekonomski suicidne odluke i podaničke poteze lokalne niške vlasti i ostaju u protestu sa svojim sugrađanima.


Strpljenje Nišlija je pri kraju.prof. dr Tamara Milenković-Kerković

član Predsedništva Dveri