Српски Покрет Двери - Лого
Search

Поводом полутајних измена Генералног урбанистичког плана који је препун процедуралних и садржинских недостатака, градска организација Двери у Нишу је у суботу 28. августа одржала акцију у градској општини Палилула.

       У сусрет Јавној седници Комисије за планове која треба да се одржи 1. септембра у Скупштини Града, а о којој је нишка власт објавила (полу)јавни позив у таблоидном „Српском телеграфу“, у сред годишњих одмора, иза леђа Нишлија, заобилазећи демократске процедуре учешћа грађана у доношењу одлука, Двери Ниш су разговарале са становницима општине Палилула на најпрометнијој раскрсници и поделиле преко 2000 обавештења о томе шта власт планира путем измена Генералног урбанистичког плана. У акцији су учествовали активисти Двери Ниш и председник градске организације Двери Ниш Тамара Миленковић Керковић.

Нико од многобројних становника Палилуле није знао да власт планира да дуплира спратност грађевина и да дозволи изградњу 25 стамбених блокова висине 50 метара, без процене утицаја на животну средину и без сагласности најважнијих градских служби, а у поступку који је незаконит. Двери Ниш позвале су становнике Палилуле да им се прикључе на Јавној седници 1. септембра, на којој ће чланови Двери Ниш изложити многобројне примедбе на План, тражити његово повлачење и Јавну расправу од најмање 6 месеци. Такође, готово нико од грађана није знао да је „тајанствени инвеститор“ кога је недавно најавила градоначелница Сотировски, заправо Богољуб Карић чија компанија, након што због побуне Београђана није успела да гради стамбено насеље „Тесла Сити“ на београдском водозахвату Макиш, сада планира да насеље „Тесла парк“ гради у Нишу на земљишту некадашње Циглане у ширем центру града.  Двери Ниш су обавестиле становнике Палилуле да изјаве градоначелнице Сотировски, директора Завода за урбанизам и Градског урбанисте да ће се блокови солитера градити само на периферији, нису тачне.

Након јавне седнице Двери Ниш ће наставити да организују акције у Медијани и на Палилули  као и зборове грађана, као потпуно заборављене форме партиципативне демократије чиме се реализује део Прогласа Двери „Промена система“ под називом „Двери и град“.

Акција је одржана под слоганом „Палилулци да се питају!“

[ngg src=“galleries“ ids=“456″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]
 
Видео прилог можете погледати овде: 


 

Инфо служба Двери Ниш

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: