Већ четврто вече трају и не јењавају протести Нишлија против увођења ковид пропусница, од како је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић 20. октобра саопштила да се од суботе, 23. октобра, од 22 часа, уводе обавезне ковид пропуснице за боравак у свим угоститељским објектима у затвореном простору.

       И вечерас су чланови Двери Ниш на Тргу краља Милана били са својим суграђанима који не пристају на противуставно одузимање слободе кретања. Заједно са суграђанима, блокирали су нишку раскрсницу код суда, прошли кроз Казанџијско сокаче, позивајући угоститеље да им се придруже, а онда отишли испред нишког МУП-а и поручили полицајцима да бране Устав.

Милош Усковић, председник Савета за предузетништво Двери Ниш поручио је окупљеним Нишлијама да нико на скупу није против вакцина, већ против одузимања слободе, за које се човечанство вековима борило, а сада се људима одузима ковид диктатуром. Његову поруку – „Слободу вам не дамо“ скандирали су окупљени док су шетали нишким улицама и блокирали Вождову улицу.

Увођење забране кретања путем декрета је противуставно, јер Устав Републике Србије у чл. 39. предвиђа да се „слобода кретања ..може ограничити само законом“, а „да свако има право да се слободно креће у Републици Србији.“

Као и увек до сада Двери Ниш су чувари града и уставобранитељи и у тој борби увек уз своје Нишлије.

 

Говор Милоша Усковића можете погледати овде: 

 

Инфо служба Двери Ниш