Српски Покрет Двери - Лого
Search

У Нишу је у петак, 20. августа, одржана конференција за новинаре ГрО Двери Ниш, крај депоније у центру града, преко пута Природно-математичког факутета, на којој су се медијима поводом недавних пожара на депонијама у десетинама градова Србије и онога што могу да очекују Нишлије, обратили Тамара Миленковић Керковић, председник ГрО Двери Ниш и мр Мирослав Премовић, члан Савета за заштиту животне средине Српског покрета Двери.

Као резултат поред поменутих долазило је до сличних пожара на многим другим сметлиштима у Србији: Ковину, ВинчиКучевуСтарој ПазовиРашкојПријепољу, Врбасу, Панчеву, Зајечару, Смедереву, Малом Црнићу, Бору, Бујановцу, Шиду, Врбасу, Књажевцу, Зрењанину, Жабљу, ВаљевуНовом СадуВладимирцимаТителуИвањициЈагодиниКули, па и у Нишу септембра 2012. године.

Да не помињемо и најважнију меру, а то је ОДГОВОРНОСТ.

Ко је због тих пожара до сада одговарао? НИКО?!

Узрок свему томе је ништо друго него несистематско, нестручно и партократско и надаље НЕОДРЖИВО управљање комуналним отпадом односно комуналним сектором.

Каратеристика свих пожара на сметлиштима јесте да емитују, поред осталих опасних једињења, и ЈАКО отровна (канцерогена) једињења из групе тзв. диоксина и фурана (Д/Ф). Карактеристика Д/Ф је да се лако везују („лепе“) за најфиније честице чађи и пепела (ПМ2,5 и ПМ10 честице), земљиште и биљке (воће, поврће, траву, дрвеће и слично). Стога је врло важно да се избегава коришење биљака загађеним већим концентрацијама Д/Ф у исхрани људи и животиња.

Каква је ситуација са сметлиштем у Нишу и прети ли Нишлијама оно што се дешава у десетинама других градова? Изнећемо, подсећања ради, како је партијски управљано нишком депонијом на Бубњу.

Крајем 2013. године републичка Инспекција за заштиту животне средине је ПРИВРЕМЕНО забранила одлагање комуналног отпада на депонији Бубањ, тј. на једином оперативном делу означено као поље С4. Истовремено је са надлежним министарством „договорено“ да се на пољу С4 настави са одлагањем комуналног отпада, али уз услов да се изради и одради пројекат санације (и затварања) овог поља. Паралелно је „договорена“ и изградња новог „санитарног“ поља С5 а чија је изградња као и затварање поља С4, планирана тј. предвиђена за 2016. годину и то Програмом развоја града ниша за 2016. годину („Сл. лист града Ниша“, бр. 98/2015). Санација поља С4 је започет још августа 2015. године, а челници Града су недавно тј. после 6 година од формалног почетка пројекта, најавили да ће се радови на затварању поља С4 и изградњи новог поља С5 одвијати „…у наредном периоду…“.

Другим речима у питању је КАТАСТРОФАЛНО КАШЊЕЊЕ.

За више од 7 година, грађанима Ниша наплаћено је ВИШЕ ОД 600 МИЛИОНА ДИНАРА НА ИМЕ НАКНАДЕ УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ А ТО ЈЕ И ВИШЕ НЕГО ДОВОЉНО ЗА ИЗГРАДЊУ ЈЕДНОГ „САНИТАРНОГ“ ПОЉА ЗА ОДЛАГАЊЕ КОМУНАЛНОГ ОТПАДА.

Недавно су обелодањени и планови да се у Нишу изгради спалионица комуналног отпада. Сада постављамо оправдано питање: Да ли после оваквих „успеха“ челника Града Ниша и ЈКП Медиана, ико може да верује да ће та спалионица бити изграђена и радити безбедно по животну средину и грађане Ниша? НИКО.

Двери ће наредних недеља изаћи са детаљним предлогом мера за опоравак и одрживи рад система управљања комуналним отпадом у Србији али и у Нишу.

Када су у питању активности Двери у борби за очување животне средине, можете очекивати интензивнији рад Савета за заштиту и унапређење животне средине.

Поред раније уобличених тема којим се Савет бавио у наредном периоду покренуће се и теме из области:

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде:

 

 

Инфо служба Двери Ниш

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: