Српски Покрет Двери - Лого
Search

На конференцији за медије Градске организације Двери Ниш представљен је Програм Савета за предузетништво за подршку и помоћ нишким привредницима и предузетницима.

      О основним циљевима Економског програма Двери „За паметан економски развој и благостање грађана“, захтевима Двери да се домаћим привредницима и предузетницима пружи селективна помоћ адекватна степену њихове угрожености током пандемије, и о дискриминаторском односу Министарства финансија у политици субвенционисања домаћих привредника у односу на стране инвеститоре, говорила је председница Градске организације Двери Ниш, проф. др Тамара Миленковић Керковић. О положају нишких предузетника пре и током кризе изазване пандемијом COVID19, тешкоћама са којима се сусрећу без адекватне подршке и о решењима које Двери предлажу за опстанак домаћих и нишких привредника говорио је председник Савета за предузетништво Двери Ниш, нишки предузетник Милош Усковић.

Председница Двери Ниш, Тамара Миленковић Керковић истакла је да се економска политика Министарства финансија води на штету грађана Србије и домаће привреде, а да се мере помоћи примењују неселективно и да су дискриминаторске према малим привредницима и предузетницима, којима је помоћ најпотребнија. Говорећи о десет циљева Паметног економског развоја истакла је да се економски Програм Двери предвиђа уместо садашњег неправедног, неефикасног и нетранспарентног пореског система увођење селективног ослобођења и смањења пореза и доприноса за привреду, пре свега кроз отпис пореза на минималне зараде, онима којима је помоћ најпотребнија. Тиме ће се спречити отпуштање запослених и све последице банкрота домаћих привредника по јавне финансије али и по опстанак породица привредника и запослених. Такође, секторима који су најтеже погођени пандемијом потребна је даља финансијска подршка, мораторијум на обавезе до престанка пандемије и то према стопи пада промета у односу на прошлу годину. Помоћ и отпис дуговања морају бити селективни. Околности су промењене , па стога, како би мали привредници уопште преживели, порезе на добит али и доприносе треба бар у наредних годину или две дана смањити на половину. У супротном, уколико власт настављајући са досадашњом неселективношћу и фаворизовањем страних инвеститора и крупног капитала, дозволи пропаст мале привреде и отпуштање стотина хиљада запослених, то неће бити само лична и трагедија њихових породица, већ и даља драма становништва. Град треба да предузетнике ослободи од локалних парафискалних намета и такси, како би омогућио опстанак предузетницима и породичним фирмама, према степену њихове угрожености пандемијом.

Председник Савета за предузетништво Двери Ниш, Милош Усковић истакао је да је највећи проблем и страх нишких предузетника неизвесност у пословању, а да је она у кризи изазваној пандемијом повећана јер промета нема, па осим оних који се баве трговином хране, сви остали, поготову угоститељи трпе огромне губитке , које финансирају сами, јер је помоћ државе неселективна. Огромни порези и доприноси су близу 60% као и парафискални намети, попут еколошких и других такси, драконске инспекције које су током пандемије повећане, довеле су највећи број предузетника у банкрот или их принудиле на отпуштање запослених. Непостојање стратегије за сузбијање црног тржишта, с једне стране и некритичко отварање огромних шопинг молова у Нишу ће у постојећим тржним центрима, попут „Калче“ и „Подземног пролаза“ довести до гашења и ово мало преосталих локала.

Због тога Програм за предузетништво Двери Ниш предвиђа неопходне мере заштите домаћих привредника и предузетника, којима би се растеретили домаћи предузетници. У пореске мере поред многих других спадају драстично смањење и поједностављење броја пореза и укидање више од 15 врста намета за коришћење јавних добара, ослобађање предузетника од пореза и доприноса у првих пет година пословања, ослобођење од пореза свих младих предузетника до 25 године живота, укидање пореза на најмање зараде-минималце и смањење доприноса на све зараде, уз драстично смањење сиве економије и избегавања плаћања пореза. Поред тога Град треба да подстиче предузетништво кроз стварање и развој франшизних система, да улаже у обнову старих и традиционалних заната, и обуку младих, као и да оснује локални Гаранцијски фонд којима ће нишким привредницима омогућити да лакше дођу до неопходних кредита. Поред тога, неопходно је преиспитати рад Фонда за развој код кога најмање кредита добијају привредници са југа Србије, као што у јавним набавкама, предност треба дати домаћим привредницима и предузетницима, бар у промењеним кризним условима.

 

Инфо служба Градске организације Двери Ниш

Овде можете погледати видео прилог:Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: