Dveri Niš protiv pritisaka režima na Južne vesti

Gradska organizacija Dveri Niš izražava zabrinutost i oštro se suprotstavlja mogućnosti da informativni internet portal „Južne vesti“ kao jedan od poslednjih nezavisnih medija Niša i Juga Srbije doživi sudbinu Niške televizije i Radio Niša.


Kreativno tumačenje prava od strane predstavnika poreskih organa, kontrola koja je trajala više meseci, pozivanje na nepostojeće odredbe iz Zakona o javnom informisanju i medijima o nužnosti da glavni i odgovorni urednik bude u radnom odnosu u mediju, primena na privatni medij Vladine uredbe o katalogizaciji radnih mesta u javnom sektoru, primena odredaba o opisu poslova rukovodilaca, referenata, pilota, instruktora, revizora, dispečera i ostalih nameštenika javnih ustanova na privatni medij, kao i apsurdno određivanje pretpostavljenog radnog vremena od 16 sati dnevno kao osnov za pretpostavljeno poresko opterećenje primer su zabranjene zloupotrebe prava i javnih ovlašćenja u izuzetno osetljivom sektoru medijskih sloboda.


Fiskalni rat vladajuće garniture protiv slobodnih medija Juga Srbije je već viđen metod kojim se vrši ekonomski pritisak na medijske kuće i izuzetno otežava njihov rad.


Gradska organizacija Dveri Niš smatra da ova vrsta fiskalnog pritiska na „Južne vesti“ predstavlja grubu povredu slobode javnog informisanja, da predstavlja povredu Zakona o javnom informisanju i medijima i kršenje čl. 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.


Prave žrtve ovih povreda, kao i uvek jesu građani Niša i juga Srbije. Niš i jug Srbije ne smeju da ostanu bez još jednog medija a Gradska organizacija Dveri Niš će braniti pravo Nišlija na slobodan medijski prostor.


 

U Nišu, 10.8.2018.god.

Gradska organizacija Dveri Niš