Српски Покрет Двери - Лого
Search

Након покушаја незаконите и нетранспарентне Измене ГУП од стране нишке власти, ГрО Двери Ниш у име великог броја незадовољних Нишлија, поставља  три захтева:

  1. Хитна смена градоначелнице Ниша Драгане Сотировски;
  2. Да тужилаштво покренеистрагу о томе да ли су градоначелница Сотировски, „тајанствени инвеститор“ и Н.Н. лице из Ниша евентуално починиликривичнодело „трговина утицајем“ из чл. 366 КЗ и од Агенције за борбу корупције тражимо да истражи основ за покретање поступка против јавног функционера;
  3. Расписивање ванредних локалних избора у Нишу.

Смену градоначелнице Сотировски тражимо због тога што системским насиљем урушава интересе и наноси  штету граду Нишу и његовим грађанима.

[ngg src=“galleries“ ids=“462″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]Двери Ниш указују да је начин вршења јавне функције градоначелнице добио размере гротеске, а да је њеним управљањем градом квалитет живота Нишлија значајно девастиран за само годину дана од када је након незаконитих и нелигитимних избора постављена на ту функцију.  

То се односи како на непотизам градоначелнице, тако и на последице поплава, трагично лоше одржавање улица, загађеност ваздуха, сечу дрвећа , поклањање јавних површина приватним инвеститорима, увреде изречене медијима и политичким противницима, на лажна обећања о спалионици отпада и фабрици за пречишћавање воде, на агонију са нишким Бехатон-тргом и мостом чије су поправке ушле у „Гинисову књигу рекорда“, на набавку прескупе видео опремеза комунално предузеће које је у оперативном колапсу и још много тога. Све ове бесрамности и гафови у вођењу града, кулминирали су покушајем власти и градоначелнице да иза леђа грађана, нетранспарентно и незаконито донесе Измене Генералног урбанистичког плана који ће омогућити изградњу солитерских блокова од 50 метара на 40 локација, а у незаконитом поступку, без процене услова за утицај на животну средину, без сагласности трећине најважнијих служби у граду и без јавне расправе и елабората о комуналној инфраструктури. Двери Ниш су константним акцијама и обавештавањем Нишлија успеле да ову тему подигну у јавности и да на Јавној седници Комисије за планове 1.септембра укажу на све последице измене овако важног документа.

Изјава градоначелнице Сотировски дата пре три месеца о „тајанственом инвеститору“  који ће градити стамбене блокове у Нишу, указује да се Измене ГУП-а спремају за познатог инвеститора, а то Двери Ниш тврде од почетка Јавног увида у Измене Плана.  Да ли је то компанија Карић или нека друга, мање је важно од чињенице да сама градоначелница признаје и у медијима изјављује да је „тајанствени инвеститор“ препоручен од Н.Н. компаније која годинама послује у Нишу ,а да „град поштује захтеве и да прати политике инвеститора“. Ове су изјаве доказ да се Измене ГУП спремају за унапред познатог инвеститора, што је дефиниција корупције.
 
По истраживањима стручњака за прање новца, поскупљење стамбеног и пословног простора у Србији последица је утицаја значајне количине новца од илегалних активности на тржишту некретнина од 2018 до 2020. – Извештај Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала – па се упозорава да је српско тржиште постало регионално средиште за прање новца.

Двери Ниш позивају тужилаштво да покрене истрагу о евентуалним коруптивним радњама и то како против градоначелнице Сотировски, тако и против „тајанственог инвеститора“ али и против „Н.Н.“ лица из Ниша које је договорило ову коруптивну радњу, а како би се Измене Плана Ниша прилагодиле захтевима унапред познатог инвеститора. Такође, Двери Ниш покренуће и поступак пред Агенцијом за спречавање корупције и тражити меру разрешења са функције градоначелнице Сотировски.  

И најзад, ово неодрживо пропадање Ниша и Нишлија мора да стане. Због тога Двери Ниш траже да се у Нишу до краја 2022. године, након ванредних парламентарних избора, одрже и ванредни локални избори.
 
Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

 

                                   
Инфослужба Двери Ниш

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: