Након више акција Двери Ниш последњих месеци и указивања на све облике кршења јавног интереса од стране градоначелнице Сотировски, и данашња вест – да је због могућег сукоба интереса из чл. 42 Закона о спречавању корупције у вези доделе социјалног стана њеном зету, чак и Агенција за спречавање корупције повела поступак против градоначелнице Ниша – говори о томе да су Двери Ниш потпуно у праву што траже хитну ОСТАВКУ градоначелнице и захтевају ванредне локалне изборе у Нишу. Злоупотреба је било за ову годину и по дана од кад је Сотировски постављена на место градоначелника много и толико су бескрупулозно очигледне, да њих више ни Агенција за спречавање корупције не може да игнорише.

        Покретање поступка од стране Агенције за спречавање корупције је само наговештај правде која је толико потребна Нишу и његовим грађанима. Понашање градоначелнице Сотировски од њеног ступања на јавну функцију је пример структурног насиља над јавним интересом, а она само вулгарни симбол начина на који се управља градом. Ни могуће мере за разрешење са јавне функције, а ни одлука о повреди Закона о спречавању корупције, као ни изрицање новчане казне од 100 до 150 хиљада динара градоначелници Сотировски из чл. 103. овог Закона неће Нишлијама донети правду а ни спречити гажење јавних интереса јер се на листама за примену ових мера већ налазе бројни нишки функционери и председници општина, као и члан актуелног градског Већа, уз друге јавне функционере СНС-а, а структурно насиље и отимање имовине, јавног простора и гажење интереса Нишлија је сваког дана све горе.

Двери Ниш дуго и истрајно упозоравају нишку и српску јавност да у Нишу постоји организована, институционализована пљачка, незаконитост одлука извршне и скупштинске власти и колапс управљања у свим сферама и на свим нивоима. И локална власт и градоначелница која је представља понашају се као да јавни простор и јавна имовина припадају њима. Примера за ово је превише, а социјални стан за зета, запослења чланова породице без објављених уговора (које Двери Ниш захтевају и даље), понашање пензионисане саветнице Живуловић и њена неприхватљива комуникација са грађанима, отимање јавне површине и поклањање компанији „Делта“, припрема и незаконита измена ГУП по жељи инвеститора а тајно од грађана, отимање имовине Ниша од стране „ЈКП Паркинг сервис“ и од стране „ЈКП Дирекција за јавни превоз“, неодговорност надзорног органа „ЈКП Дирекције за изградњу града“ за катастрофално извођење радова на саобраћајницама, на градском Тргу и на мосту, постављање партијских љубимаца без струке за директоре у виталним јавним комуналним предузећим и истовремено прогон стручних кадрова у јавним предузећима, тајне припреме за избор директора јавних предузећа, расправе о буџету највеће нишке општине иза закључаних врата, само су део незаконитости градоначелнице и мале фракције нишког СНС која саучествује у овој власти, а на које Двери све време указују.

Средства су увек иста – незаконитост и неморал, а и епилог је увек исти – опљачкани и понижени грађани и девастиран град.

Све за шта је градоначелница Сотировски од Двери Ниш на крају 2020. године добила Гран при бешчашћа, поновило се и понавља се у још горем издању и у овој години, само су њена оправдања постала још бескрупулознија и неморалнија.

Због свега Двери Ниш понављају захтев да градоначелница Сотироваки поднесе оставку и да се хитно распишу ванредни локални избори у Нишу. И за власт то је најбоље решење. У супротном, бес грађана Ниша који тиња свих ових тешких година више неће моћи да се институционализује а представници власти суочиће се са својим поступцима на начин који не очекују а који не одговоара никоме.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

председник Градске организације Двери Ниш

потпредседник Српског покрета Двери