Српски Покрет Двери - Лого
Search

Градска организација Двери Ниш одржала је пре заказане Јавне седнице поводом Трећих Измена и допуна Генераланог урбанистичког плана (ГУП) Ниш 2010-2025.год. конференцију за новинаре, потом су председница ГрО Двери Ниш проф. Тамара Миленковић Керковић и бројни чланови Двери Ниш узели учешће на Јавној седници, која је упркос обавештењу одржана на другој, а не на унапред заказаној локацији. И на тој седници су представници Двери у јавном интересу изнели своје примедбе, јер претходне дате на прошлој седници одржаној у септембру нису усвојене.

       Упркос законској обавези да сви подносиоци претходних примедби, међу њима и Двери Ниш, буду обавештени о одлуци Комисије за планове по стручним примедбама на План на претходној Јавној седници одржаној у септембру, локална власт наставља са замајавањем Нишлија и без обећаног и обавезног обавештења подносилаца о примедбама организује нови Јавни увид у Треће измене ГУП Ниш. Неиспуњење законске обавезе Комисије за планове да обавести подносиоце, међу њима и Двери Ниш, који су поднели 28 круцијалних примедби, али и прекршено јавно изречено обећање главног Градског урбанисте је први разлог због чега Двери Ниш траже поништење поступка.

И овога пута, а као што су то јуче учинили са фарсом Јавне расправе о буџету, власт наставља да од Нишлија скрива шта се спрема у овим значајним документима. Прекршена су и правила о транспарентности поступка и то је други разлог због чега Двери Ниш траже поништење овог поступка.

У овом документу није усвојена ниједна суштинска примедба од 28 колико је поднето, као ни друге примедбе које су поднели представници стручне и целокупне нишке јавности.

Ни у овом измењеном документу нема обавезне Процене о утицају на животну средину, нема Измена урбанистичког плана у вези са изградњом десетина стамбених блокова „високе спратности“ у Нишу као најзагађенијем граду у Србији, Балкану и често у свету, где неколико стотина људи годишње умре од загађеног ваздуха.

Ни у овом документу нема услова које треба да доставе најзначајније инситуције, па недостају услови четвртине од највиталнијих установа за живот града – ЈКП Медијана, ЕПС, Одељење за одрживи развој Управе за имовину, Управа за комуналне поослове, Министарство заштите животне средине, Министарство одбране.

Ни све друге примедбе које су Двери поднеле у претходном поступку нису уважене, а формулације о стамбеним блоковима висине 50 метара, очито да би се смањиле тензије у јавности, су замењене неодређеним формулацијама попут „зона мешовите намене“ у којима се „потенцијално могу градити високи објекти“. Тиме је очито само избегнуто и за касније остављено да се спратности и висина договарају накнадно, а у складу са интересима инвеститора, уместо у складу са интересима грађана Ниша. Спратност се мора одредити овим највишим документом и не може се остављати за касније.

Како нишка власт и градоначелница Сотировски газе јавне интересе видели смо много пута а то се види и у ова два поступка Измене ГУП, где је због праксе унапред договорене градње, а пре усвајања плана, градоначелница најпре договорила са „тајанственим инвеститором“ изградњу стамбеног блока у центру града, а тек онда се то покушава прогурати Планом. Предузеће „Тесла парк“ основано за ову специјалну обећану градњу не одустаје, а да не одустаје ни власт показује и најновији документ Измена ГУП. Тако, се примера ради, површина на којој је договорена градња „Тесла парка“, на једној од локација ПЛ“-01 ПГ-15А која се предвиђа на општини Палилула, на 3,9 хектара на површини садашње Циглане, налази на изузетно уској саобраћајници, крај Гасне станице и гасног складишта, поред железничке пруге, крај Колектора који не може да прими велике количине воде и где су честе поплаве током великих киша. Очито је да виталне институције нису дале услове за Измену ГУП, ЈЕР УСЛОВА НЕМА, а план да се стамбено насеље у насељу изгради крај ГАСНОГ СКЛАДИШТА И ГАСНЕ СТАНИЦЕ ЈЕ ЗЛОЧИН СА УМИШЉАЈЕМ.

Ове и још десетине суштинских примедаба су разлог да ДВЕРИ НИШ ТРАЖЕ ПОНИШТАВАЊЕ ПОСТУПКА ЈАВНОГ УВИДА и нови поступак где ће Нишлије моћи да изнесу своје примедбе јавно.

Ова власт нема капацитете да мења Урбанистички план, јер је опседнута својим личним и интересима инвеститора. Двери траже „Нишлије да се питају“, а ово је још један од разлога због чега за овако важна питања тражимо локални референдум.

 

 

Градска организација Двери Ниш

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: