Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Niš učestvovale na skupu „Kaži ne za MHE' u Pirotu

Gradska organizacija SP Dveri Niš organizovano je, bez stranačkih obeležja, podržala veliki narodni zbor „Kaži NE za MHE“ održan u Pirotu 2. septembra 2018.godine protiv uništavanja staroplaninskih reka i prirodnih eko-sistema zarad interesa građenja mini hidro-elektrana na ovoj prelepoj planini.

Na Crvenom trgu u Pirotu održan je u nedelju 2. septembra sa početkom u 17 sati  veliki narodni zbor protiv izgradnje mini hidroelektrana na Staroj planini. Na ovom skupu učestvovalo je preko 4.000 aktivista i građana iz cele Srbije. Ovaj pokret je počeo kao lokalna inicijativa zaštite staroplaninskih reka ali je zbog ugroženosti celokupne prirode ne samo Stare planine već i Srbije u međuvremenu prerastao lokalne okvire. Aktivisti upozoravaju da bi izgradnja mini hidrocentrala na Staroj planini uništila staništa mnogih zaštićenih životinjskih vrsta i ugrozila dovod čiste vode. Zajednice i stanovnici naselja koja svoju egzistenciju zasnivaju na visokoplaninskim rekama smatraju da gubitak vode za njih znači gubitak mogućnosti za održiv razvoj, poljoprivredu i ekoturizam.


Ove hidroelektrane se prave na taj način da se u cev postavljenu pored reke preusmerava tok vode dok rečno korito ostaje suvo. Primera radi, u nacionalnom parku Kopaonik, reka Jošanica je nestala u dužini od dvadesetak kilometara. Pošto je video reku Jošanicu, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je izjavio da se protivi građenju hidroelektrane na Staroj planini, ali Upravni sud je stao na stranu investitora, time poništivši rešenje Ministarstva o sprečavanju izgradnje hidroelektrane „Pakleštica“ na reci Visočica na Staroj planini. Aktivisti su UNESKO-u predali preko 10.000 potpisa uz apel za pomoć da se sačuvaju reke i planina. Meštani su nedavno Rudinjsku reku motikama, lopatama i krampovima vratili u prirodno korito, pošto je investitor otpočeo njeno izmeštanje zbog gradnje mini hidrocentrale.


Dveri se ne protive inovacijama u oblasti obnovljivih izvora energije, ali se protive da se to radi na uštrb zaštićenih rezervata prirode.


 

GrO Dveri Niš


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: