Градска власт наставља да далеко од медија, јавности и заинтересованиох грађана доноси најважнија акта за развој града и живот Нишлија.

       Треће измене и допуне Генаралног урбанистичког плана (ГУП) Ниша 2010 – 2021 су обиман документ који је усвојила градска Скупштина, а рок за примедбе неприметно истекао је јуче. Свој потпис на њега ставила је „непостојећа“ градска функционерка Марина Живуловић, позната по поклањању јавне површине „Делти“, и по бројним другим злоупотребама, а којој је 1. јула ове године истекао и други мандат на месту вршиоца дужности начелника градске управе за грађевинарство. Како закони о локалној самуправи не познају вршиоце дужности, овај акт од изузетног значаја за град и живот његових грађана, због тога што је донет од непостојећег функционера сматрамо правно неважећим, па самим тим и без правног дејства.

Двери Ниш сматрају да се ради о документу којим се омогућава даља инвеститорска „златна грозница“ и „хајка на профит“ у Нишу, са ефектима катастрофалним по културни идентитет и градско језгро, као што сматрамо да је ова, Трећа измена ГУП Ниш производ лобирања моћних инвеститора, јер се њиме уводи тзв. „зона становања у високим објектима“, који подразумевају стамбене објекте до 50 метара, тј. 15 спратова на више од 40 локација у граду и то у тзв. стамбеним блоковима. Пролетос најављени „тајанствени инвеститор“, кога је мистично увела у јавни простор тзв. градоначелница Сотировски, очито је излобирао и ову измену главног плана по коме ће се у наредним годинама градити у Нишу. Да ли се ради о породици Карић, промотеру идеје „Тесла града“ чија је компанија и један члан породице од пре неколико дана на „црној листи“ америчке администрације, а у 2020. години и под санкцијама ЕУ, то ће Нишлије сазнати веома брзо.

Двери Ниш су упутиле у року писане примедбе, којих је пуно, и на броју страна колико садржи и сам овај документ Измена и допуна Плана.

А примедаба је пуно. Пре свега, Двери овај документ сматрају „заштитником“ интереса инвеститора, а не интереса грађана Ниша. На 41 локацији у граду уводи се тзв. „ЗОНА СТАНОВАЊА У ВИСОКИМ ОБЈЕКТИМА“ и на готово 100 хектара омогућава изградња 15-то спратница у блоковима. Не само да је тренд изградње зграда виших од 10 спратова потпуно супротан савременим трендовима урбаног живота и модерног становања, поготову у граду окруженом брдима, већ солитери представљају посебан проблем због нишке застареле комуналне инфраструктуре, где су и водоводна и канализациона мрежа старе и лоше одржаване и све мањих капацитета, где је управљање отпадом колабирало, а јавним комуналним предузећима управљају новообогаћени наследници Г17 преобучени у униформе СНС картела. Ко је питао Палилулце да ли желе да им се испред кућа, које су им дедови правили, израсту стамбени 15-тоспратни блокови, а да се овим Трећим изменама Плана на Палилули не планира ни један јавни објекат (парк, културни објекат, дечије игралиште или спортски терен). Шта вам је Палилула скривила, господо прокуратори?

Једна од скандалознијих је и одлука која је претходила овом важном документу, а то је да је рађен БЕЗ ПРОЦЕНЕ УТИЦАЈА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ, што је законска обавеза, а и да није, то би у најзагађенијем граду на Балкану, сваки службеник који жели добро својим грађанима урадио. Напротив! Правно лудило је потпуно, па је сам Секретаријат за планирање и изградњу донео одлуку да ПРОЦЕНЕ УТИЦАЈА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ НЕ ТРЕБА ДА БУДЕ. Много је примедаба, и акт је очито јако „нафризиран“ жељама „тајанствених „ инвеститора. Један од већих начина манипулације које овај документ својим решењима омогућава је и статус „зелених и слободних површина“ које према закону морају да износе најмање 30% од грађевинске парцеле, а те се обавезе и до сада мало ко придржавао.

Двери Ниш ће 1. септембра у 11 сати бити у Скупштини Града на Јавној седници Комисије за планове Града , позивамо Нишлије да нам се придруже, да спречимо да се и ове Треће измене и допуне Плана донесу далеко од очију јавности. То је и одговор због чега се јавни увид Измена Плана дешава и завршава усред августа и годишњих одмора.

Нишлије, читајте о Вама се ради!

 

Проф. др Тамара Миленковић Керковић

Председник Градске организације Двери Ниш