Dveri Novi Sad: Kriminal na Fruškoj gori

Nema dana da ne ispliva neka afera u koju su upleteni članovi ili saradnici Srpske napredne stranke, a šok i neverica u društvu samo rastu kako se pred nama odmotavaju sve neverovatnije priče bahatih lokalnih „šerifa“.

Društvene mreže su u proteklih par godina preplavljene dramatičnim snimcima posečene šume na Fruškoj gori, razbacanih stabala po planinarskim stazama, čitavih ledina i obronaka ostavljenih bez i jednog stabla, sa stotinama golih panjeva. Strastveni planinari, sa višedecenijskim pešačkim stažom, koji imaju odličan pregled situacije koliko je dramatična ova nekontrolisana seča drveća, ovaj biser prirode prozvali su „Fruška gola“.

Razmere bahatosti i sumnju na kriminalne radnje uvećala je nedavna izjava Konstantina Plužarevića, pomoćnika direktora u ovom Nacionalnom parku, koji je za TV N1 izjavio da Nacionalnom parku Fruška gora preti ekološka katastrofa jer se, pazite sad, ne seče dovoljno! 

Jedan bivši radnik ovog Nacionalnog parka predao je nedavno medijima dokumentaciju po kojoj je pomenutom Plužareviću, 2016. godine, izrečena mera opomene sa najavom otkaza zbog povrede radnih obaveza, a nakon žalbe Eparhijskog upravnog odbora Eparhije Sremske, tj. primedbi na izvršene radove u šumskom posedu manastira Jazak.

Epilog – poslodavac je Plužareviću izrekao samo opomenu, a nakon izrečene mere je raspoređen na poslove “vodeći referent na gajenju i uređivanju šumskih ekosistema“. Ubrzo, v.d. direktora Radoslav Krunić imenuje ga za Pomoćnika direktora za zaštitu i razvoj. Na toj funkciji je i danas.

Ovim putem pozivamo nadležne institucije da se manje bave zakonskim rešenjima za naplatu naknade za šetnju šumom i udisanje čistog vazduha, a da više porade na sprečavanju očiglednih kriminalnih radnji jedne ekipe koja očigledno misli da zato što su ušuškani duboko u šumi, niko ne vidi šta rade našoj Fruškoj gori.

GrO Dveri Novi Sad