Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Novi Sad: Obeležena stogodišnjica prisajedinjenja

Gradski odbor Srpskog pokreta Dveri u Novom Sadu obeležio je u subotu 24. novembra 100. godišnjicu prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, uz prisustvo prijatelja iz stranaka koje čine Savez za Srbiju u Novom Sadu. Tom prilikom okupili smo se na Uspenskom groblju u Novom Sadu kako bi odali počast velikanima Srpske Vojvodine, organizatorima i učesnicima Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena koja je održana 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu.

Kako je istakla Ivana Stojanović, poverenica Pokreta Dveri u Novom Sadu, ova godina važna je zbog dva jubileja – 170 godina od Majske skupštine i osnivanja Vojvodstva Srbije, čiji je jedan od glavnih aktera bio Svetozar Miletić, kao i 100 godina od već pomenute Velike narodne skupštine. Dve velike ličnosti koje su, takođe, obeležile ove događaje su Jaša i Milica Tomić.
Milica Tomić bila je srpska književnica, novinarka, političarka  i narodna poslanica, jedna od sedam žena koje su 1918. godine učestvovale u radu Velike Narodne Skupštine u Novom Sadu, a koja je odlučivala o pripajanju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Treba reći da je ona čuvala listu od 30.000 sakupljenih potpisa žena u Vojvodini, koje su podržale očuvanje srpskih škola na ovom prostoru, što je bio veliki kapital  za Veliku Narodnu Skupštinu.


Istakavši kako je Velika narodna skupština bila najveća srpska pobeda u 20. veku, kao i da drugi narodi koji su tada živeli na ovim prostorima i dalje imaju mnogo veća prava nego što su ih imali pod Austrougarskom, Ivana Stojanović je svoje obraćanje zaključila rečima: Nema Srbije bez Vojvodine, kao što nema Vojvodine van Srbije!
Srpski pokret Dveri je slao zahtev gradu Novom Sadu da se na kući Milice Tomić postavi spomen-ploča i drago nam je da je taj predlog prihvaćen. Ono što nam nije drago je činjenica da je SNS tu akciju predstavio kao svoju, iako smo mi bili inicijatori akcije. Bilo kako bilo, važno je da se naš grad odužio ovoj velikoj ženi, borcu za slobodu i za prava žena, jer bi bila velika sramota da ovako bitna ličnost ostane u senci istorije.


Na kraju obeležavanja ovog značajnog jubiljeja, članice Saveza za Srbiju okupile su se u prostorijama Dveri Novi Sad, da bi zajedno obeležili ovu veliku pobedu našeg naroda i države, ali i pobedu svih drugih naroda koji su težili da žive u slobodi.


GrO Dveri Novi Sad

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: