Градоначелник Милош Вучевић је најавио могућност увођења система електронске контроле паркирања који је добио назив „Око соколово“. Као разлог за увођење наводи велики проблем паркирања у Новом Саду.

        Драго нам је да је градоначелник уопште констатовао да постоји проблем са паркингом у нашем граду с обзиром да одаје утисак некога ко је изгубио сваки контакт са просечним становником. Градски одбор Српског покрета Двери Нови Сад идеју увођења овог система не подржава, јер сматрамо да се проблем паркинга треба другачије решавати. Наши предлози су следећи:

  1. ПЛАНСКА ГРАДЊА: Сведоци смо једног урбицида. Уместо кућа се граде зграде без икаквог плана и идеје. У великој већини случајева није предвиђен довољан број паркинг места и гаража што за последицу има да људи често непрописно паркирају. То доводи до застоја у саобраћају и смањивања и уништавања зелених површина али уместо кажњавања грађана треба решити трајно узрок тог проблема. Под изградњом паркинга не подразумевамо уништавање постојећих зелених површина као што је то власт замислила да уради у делу града Ново насеље. Паркинг места требало би плански урачунати у пројекат зграде и законом и градским прописима обавезати инвеститора да обезбеди исти број паркинг места као и станова.
  2. ИЗГРАДЊА ПОДЗЕМНЕ ГАРАЖE У ЦЕНТРУ ГРАДА: Најужи центар града је увек преоптерећен због недостатка подземне гараже. Подземна гаража би решила проблем паркинга и смањила број непрописно паркираних возила. Многи грађани већ годинама паркирају на тротоару и делу коловоза код Рибље пијаце управо због недостатка паркинг места.

Такође, позивамо градоначелника да уместо што смишља „савремене“ начине кажљавања обичних грађана који се непрописно паркирају, јер неспособна градска власт не може да обезбеди паркинг места позабави се криминалом и корупцијом који се налазе у његовој непосредној близини, јер скоро свака већа афера у граду доводи до његових најближих сарадника.

 

Градски одбор Српског покрета Двери Нови Сад