Да ли је властима у Новом Саду постало једино важно шта ће се градити и колико ће се зарадити?

     Док се изградња новог моста у продужетку Булевара Европе проглашава од стране Републичке Владе „пројектом од националног значаја“, што истина јесте важан пројекат (без обзира што се већ дуже времена имплицира увезаност тог и пројекта „Новог Сада на води“) зар у исто време спречавање могуће еколошке катастрофе није од националног значаја?

Наиме, ледоломац „Чакор“ од маја месеца ове године полако тоне на Дунавском кеју у Новом Саду и из њега полако сваки дан истиче нафта. Нико од надлежних не реагује а треба рећи да једна кап нафте загади 1 квадратни метар воде и земљишта на 100 година. Удружење професионалних лађара је и пре неки дан упозорило на могућу еколошку катастрофу. Јер, у непосредној близини брода налазе се рени бунари и изворишта пијаће воде из којих се град снабдева водом. Биљни и животињски свет је такође веома угрожен.

Међутим, актуелну власт у граду то не интересује. Градоначелник Новог Сада се бави питањем сређивања приобаља Дунава како би могло што пре да се крене у даљу градњу солитера, бетонизацију и дехуманизацију града .

Позивамо надлежне па и њега лично на хитну и брзу реакцију у циљу заштите животне средине у којој Новосађани треба да живе и у наредних 100 година.

Господине градоначелниче, бахатост према природи и последице по здравље грађана које могу из тога произаћи су далеко важније од свих профита.

 

ГРО Двери Нови Сад