Насеље Танкосићево ни данас нема таблу са називом

      У насељу Танкосићево, у Кисачу код Новог Сада, откривена је спомен биста мајору Војиславу Танкосићу, четничком војводи и великом јунаку свих ослободилачких ратова почев од Првог балканског па до Првог светског рата. Војвода Танкосић је погинуо 2. новембра 1915. године, а Аустроугари који су толико стрепели од њега и његових комита су, добивши информацију где је сахрањен, ископали његово тело и фотографисали се поред њега како би деморалисали српски народ и војску. Спомен биста је постављена од стране потомака, ратника и комита Воје Танкосића, открио ју је најстарији од њих Владислав Парежанин, а један од потомака комите из одреда Воје Танкосића, др Раденко Рончевић, био је један од главних иницијатора за подизање спомен бисте. То је први споменик са Танкосићевим ликом у Србији.

Нажалост комунистичке власти су по доласку на власт организовали заборав на српске јунаке. Танкосићево је мало место које су подигли српски добровољци у Првом Светском рату у знак сећања на великог јунака и свог команданта. Сваки четврти борац на Солунском фронту је био добровољац, а сваки пети са подручја тадашње Аустроугарске. У богатом културно-уметничком програму имали смо прилику да чујемо доста о тешком послератном животу колониста из Првог светског рата у Танкосићеву, којима је краљ дао земљу у закуп (тек су 30-их година могли да је откупе), без доделе кућа, о смрзавању, сиромаштву, о упорности да опстану, али и о њиховом протеривању из села током Другог светског рата и окупације од стране Мађара и поновном враћању по окончању рата.

Потомак Војислава Танкосића, Градимир Николић, је говорио о овом великом јунаку, истичући Танкосићеве речи „Ја се не женим – моја жена је Србија“, те да је заборав смрт душе. Комунисти су по доласку на власт радили на забораву о многим истинама и српским јунацима. Ово насеље, нажалост, ни данас нема таблу са именом села иако се налази у оквиру Кисача, на мање од 15-ак километара од Новог Сада.

На крају, шта би рекао Воја Танкосић кад би видео да су они који су као власт дошли да му одају почаст и држе патриотске говоре, у коалицији у Новом Саду са странком чији председник Ненад Чанак признаје независност Косова, истог оног Косова које је он ослобађао, али и који заговара теорију о геноциду у Сребреници и тзв. Црногорску православну цркву?

 

ГрО Двери Нови Сад