Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Novi Sad: Želimo spomenik i ulicu za Boška Pavlovića!

Povodom 100-godišnjice oslobođenja i prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, Srpski pokret Dveri želi da ukaže i na važnost događaja koji su prethodili ovom velikom činu, događaja bez kojih bi istorija Novog Sada, možda, bila oslikana drugačijim bojama. Jedan od najvažnijih, bez sumnje, jeste i ulazak oslobodilačke srpske vojske u Novi Sad, 9. novembra 1918. godine.

Kako se rat bližio kraju stanovništvo Novog Sada je postajalo sve gladnije i siromašnije, ali i buntovnije. Previranje se osećalo ne samo među Srbima, nego i među ostalim nacionalnostima u Novom Sadu, koje su slutile da se crno – žutoj monarhiji bliži kraj i strepele šta donosi budućnost. Pljačke, terorisanje građana, nasrtanja na civilnu i vojnu imovinu postali su svakodnevni.


Ugledniji srpski domaćini u Novom Sadu formirali su krajem oktobra Srpski narodni odbor, u koji su ušli Jaša Tomić, Ignjat Pavlas, Mita Đorđević i drugi. Uz Odbor je osnovana i Srpska narodna straža, čiji je zadatak bio da čuva imovinu i živote Novosađana. I pored velikog uloženog truda Srpska narodna straža nije imala ni dovoljno snage, ni autoriteta, da zavede red u gradu. U pomoć su pritekli srpski ratni zarobljenici kojih je u Novom Sadu tih dana bilo nekoliko hiljada. Među njima je bio i mladi potporučnik Boško Pavlović.


Boško Pavlović je pravovremenim organizovanim akcijama u Novom Sadu obezbedio mirno preuzimanje grada od strane srpske vojske, bez ijedne kapi prolivene krvi. Takođe,  napravio je plan zauzimanja glavnih strateških tačaka u gradu: železničke stanice, električne centrale, aerodroma na Sajlovu, pristaništa, pošte i plinare. Velika zasluga vojnika pod vođstvom tada mladog potporučnika je u tome što neprijatelj pri povlačenju nije srušio oba mosta  na Dunavu, nije  odneo bogat  plen i što su sačuvani od razaranja vojna skladišta, magacini sa hranom, proizvodni  objekti i šlepovi.


Novi Sad je spokojno dočekao ulazak srpske vojske 9. novembra, na čelu sa Konjičkim eskadronom Dunavske divizije pod komandom majora Vojislava Bugarskog.


Na 100. godišnjicu od prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, kao simboličan početak proslave ovog značajnog događaja u našoj istoriji, a zbog velike  zasluge kojom je Boško Pavlović zadužio grad Novi Sad, Srpski pokret Dveri će obeležiti godišnjicu ulaska srpske vojske u Novi Sad.


Ovom prilikom podsećamo da smo prošle godine Gradu Novom Sadu podneli inicijativa da se potporučniku Bošku Pavloviću podigne spomenik i da jedna  ulica u Novom Sadu ponese njegovo ime. I dalje čekamo odgovor.


 

Gradski odbor Dveri Novi Sad


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: