Dveri podržavaju proteste zaposlenih u GSP Novi Sad

Nezadovoljni radnici JGSP Novi Sad održaće danas 21. marta u 13 časova štrajk upozorenja upravi.

Radnici traže smenu rukovodstva i direktora Milana Stanivukovića zbog katastrofalnog stanja u preduzeću, loših uslova rada, malih plata, pogotovo plata vozača kojih je sve manje u odnosu na administrativne radnike kojih je sve više i sa daleko veći m primanjima. Takođe su nezadovoljni zbog nenamenskog trošenja sredstava, poremećenih međuljudskih odnosa i velikih dugovanja preduzeća za gorivo, osnovno sredstvo rada.


U razgovoru sa vozačima smo saznali da su oni u obavezi da  prilikom prijema  na određeno vreme daju saglasnost da se  svakog meseca 8% od njihovog dohotka umanjuje i isplaćuje sekretarici direktora Stanivukovića „na ruke“. Sekretarica ima zadatak da ubira ovaj svojevrsni harač, da vozače opominje na njihovu „obavezu“.


 


Postavlja se pitanje gde idu ova sredstva, direktoru u džep ili u stranačku kasu?

Uz sve nabrojano, ništa manje važan nije podatak da je tehnička opremljenost vozila jako loša,   bilo je situacija u kojima su vozači prinuđeni da upravljaju autobusima bez svetala ili samo sa dugačkim svetlima. Sva nova vozila koja su kupljena proteklom periodu imala su neku tehničku neispravnost i građani Novog Sada su izlagani nebezbednoj vožnji.


Osnovne plate vozača su oko 40 000 dinara, a sa regresom, prekovremenim i minulim radom ne premaše 60 000 dinara. Sami vozači su često  naterani  da prekovremeno rade više od Zakonom dozvoljenog vremena ,pa pojedini rade umesto maksimalnih 22 dana i 26 radnih dana u mesecu, uz veoma loše uslove i psihičko maltretiranje.


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je već puna dva meseca upoznat sa ovim problemom, koji pored mobinga nad vozačima direktno ugrožava bezbednost u saobraćaju svih građana, u prvom redu školske dece. On je angažovao budžetsku inspekciju da proveri rad preduzeća, a kao jedina posledica toga je bila da su dva člana nadzornog odbora podnela ostavke .


Postavljamo pitanje Gradonačelniku Zbog čega ne smenjuje nesposobno rukovodstvo JGSP-a u Novom Sadu i ne ispita da li je tačno da su vozači prinuđeni da daju 8% od svoje plate na ruke direktoru Milanu Stanivukoviću, preciznije njegovoj sekretarici koja se stara o redovnosti naplate? Da li je razlog što se ovim putem puni kasa SNS i što je Stanivuković zaposlio ogroman broj partijskih kadrova u firmi?


Građani Novog Sada, iz čijih sredstava se puni budžet Grada, za to vreme voze se u lošim i nebezbednim vozilima, kojima upravljaju neispavani i nezadovoljni zbog velikog prekovremenog rada, loših uslova rada i ponižavanja.


Apelujemo na Gradonačelnika da se postavi iznad uskostranačkih interesa i za promenu bude u službi svih građana Novog Sada čije  interese je jedino dužan da zastupa i štiti.


 

GrO Dveri Novi Sad