Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Požarevac: Ergela „Ljubičevo“ nalazi se u jako lošem stanju

Predstojeće Ljubičevske konjičke u igre u Požarevcu su prilika da se javnosti ukaže na zabrinjavajuće lošu situaciju u ergeli „Ljubičevo“. Osnovna delatnost ergele je odgoj engleskog punokrvnog konja i ukoliko se ne preduzmu najhitnije neophodne mere, ergela bi mogla prestati da se bavi svojom osnovnom delatnošću.


U proteklih 159 godina ergela ,,Ljubičevo“ prošla je kroz razne etape postojanja obeležene značajnim događajima, ljudima koji su upravljali njima, plemenitim trkačkim grlima, jahačima, trenerima i vladarima dobročiniteljima. Kroz dugi period postojanja ergela ,,Ljubičevo“ egzistira kao područje organizovanog odgoja konja plemenite rase. Ergela je u svom radu imala  uspone i padove. Uglavnom padovi se vezuju za vihore velikih ratova vladavinu okupatora, kada je ergela bivala u potpunosti uništavana. Situacija u ergeli  danas može se u velikoj meri porediti sa tim vremenima. Veliki uspesi ergele vezuju se za 1974., 1994. i 1995. godinu kada  su grla Ljubičevac, Mobi Dik i Tina osvajala ,,Tripl krunu“- san svih odgajivača konja.


Umesto da nastavi sa dobrim radom i još boljim rezultatima, jedina  ergela u vlasništvu države počinje sve primetnije da propada. Svakako, jedan od razloga je bilo i propadanje tadašnjeg giganta SOUR-a PIK Požarevac, koji je u značajnoj meri doprinosio dobrim rezultatima ergele. Na sve to nadovezuje se i sve lošija ekonomska i politička situacija u zemlji, koja nije mogla da zaobiđe ni naš grad pa samim tim ni ergelu.


Menadžment koji je dobro vodio ergelu zamenio je lošiji, a ovaj još lošiji i tako smo došli do samoga kraja. Nedostaje  samo završni čin. Iskreno se nadamo da do njega neće doći. Od  kako se beleži istorija ovoga kraja na području Ljubičeva uvek su se gajili konji. Nakon završetka drugog svetskog rata gaji se isključivo engleski punokrvni konj.


Činjenica je da, u svetu,  baviti se odgojem engleskog punokrvnog konja je veoma unosan biznis. Pametnim ulaganjem u ovaj biznis gradski budžet bi umesto rashodne imao sasvim sigurno prihodnu stranu. Neophodni su novi napori kako bi  ergela ponovo zasijala u punom sjaju. Dobri rezultati sigurno ne bi izostali.


Ljubičevske konjičke igre su jedina manifestacija upisana u svetski kalendar dešavanja ovakve vrste i kao takva predstavlja jedinstven slučaj na prostoru bivše Jugoslavije. Umesto da se priča o poznatim grlima engleskih punokrvnih konja, danas je aktuelnija  i popularnija zabava koje se narodu organizuje svake godine. Sve to i te kako košta gradsku kasu. Pitamo se koliko? Još uvek  završni račun od prošle godine nije podnet, a novi već stiže. Smatramo da organizovanje ovih, za naše građane primamljivih zabava, treba jednostavno prepustiti sponzorima, a sva sredstva namenjena u tu svrhu preusmeriti na razvoj ergele.


Dugogodišnji predsednik Konjičkog saveza Jugoslavije, Vojin Kosanović, rekao je: ,,Engleski punokrvni konj je životinja koja galantno vraća ako joj se obilno daje“.


Dveri u Požarevcu uveravaju celokupnu srpsku javnost da bez gore navedenog, sva ulaganja na području ergele, renoviranje hipodroma, pozicioniranje grada na turističku mapu Evrope i sveta, jednostavno padaju u vodu i da od tih velikih reči se ništa neće pretočiti u delo.


 


​Informativna služba Dveri u Požarevcu


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: