Мештани насеља Дубравица код Пожаревца сусрећу се ових дана са великим проблемом у виду узурпације земљишта од стране одборника Српске Напредне Странке у Скупштини града Пожаревца, који жели да на очигледно криминалан начин преузме земљу пољопривредника коју они обрађују уназад више од пола века. Ово није појединачан случај већ је то проблем десетак породица у насељу Дубравица, док, са друге стране,  у локалној самоуправи нико није знао да одговори на основу чега се дају њиве мештана другоме у закуп, по чему су та лица вреднија или имају права пречег закупа, чиме узурпирају земљиште мештана од кога они живе генерацијама уназад. Затражићемо и информацију од јавног значаја о целом случају и предузети одговараујуће мере и кораке.

Од дана кад се поменути одборник СНС, а раније ДС, појавио на њивама, мештани су се организовали у сеоске страже 24 часа и обратили су се градском одбору Двери за помоћ и подршку. Ми у том смислу дајемо пуну подршку породицама из Дубравице и спремни смо да активно сарађујемо и помажемо мештанима на сваки демократски и законом дозвољен начин па и заједничким протестом са осталим градским опозиционим политичким чиниоцима и удружењима. „Ако смо дотле дошли да нас оставе без хлеба онда ћемо морати да те њиве бранимо свим средствима као једини извор прихода, а обратићемо се и представницима опозиције јер изгледа да ће нека нова власт решавати проблем у корист својих суграђана, а не да штити интересе тајкуна. Ми, мештани села Дубравица већ седамдесет година поседујемо њиве које обрађујемо сваке године, горе наведени је 10. априла ове године ушао у наше поседе (који су већ били спремни за сетву) бацивши непознату материју, уз образложење да је нашу дедовину узео у закуп наредних петнаест година, што се може видети из приложеног обавештења комисије под одговорношћу наведеног Милана Лазића председника комисије, као одлуку  “право пречег закупа”, а  коју је потписао градоначелник Саша Павловић.  Да ли је то ново право отимачине наших дедова“ питају се породице оштећених. „Обраћали смо се свима и председнику Вучићу и правнику комисије локалне самоуправе града Пожаревца и до сада нико није одговорио, док је у сенци тог давања наших њива заправо намера да се те парцеле продају будућем руднику угља по много много већим ценама. Ми само тражимо правду и право да и даље обрађујемо наше њиве које обрађујемо 70 година“ кажу мештани Дубравице. Интересантно је да су парцеле под старим катастарским бројевима магично нестале и више њива је обједињено у једну парцелу под бројем 4461 што се може видети увидом у документуцију. Такође је интересантно да су се наводне лицитације око фантомске парцеле одвијале под велом тајни без знања дугогодишњих корисника земљишта и јавног објављивања истих. Поставља се питање како до сада нису даване у закуп, како то да баш тај одборник СНС, познати тајкун, узме у закуп по праву пречег, а не неки други пољопривредник, како баш на 15 година, док је до сада била пракса да се земљите даје на годину дана и како то да се узима баш у тренутку када су ЕПС копови Костолац објавили петогодишњи план ширења површинског рудника преко тих наведених парцела.

[ngg src=“galleries“ ids=“398″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″] 

„Познати одборник СНС доћи ће са геометром да мери посед, организоваћемо протест, морамо да заштитимо дедовину на неки начин.“ рекли су нам мештани који су желели да остану анонимни из страха по своју безбедност. Питање за градоначелника Сашу Павловића је: да ли је својим потписом на срамотну одлуку којом се по праву пречег одборнику града Пожаревца додељује земљиште на 15 година и да ли је таквим чином нанео муку тамошњим мештанима који су овим незаконитим и криминалним чином појединаца оштећени? Да ли је тачно да је ова одлука, коју је сам потписао, званичан став Српске Напредне Странке и да за такве активности и он као градоначелник и дотични тајкун одборник СНС-а имају велику подршку кординатора СНС-а, председника извршног одбора Дарка Глишића и самог председника странке Александра Вучића?  Очигледно је да је СНС изиграо поверење својих бивших чланова и бирача јер су овим директним учествовањем високих функционера показали колико им је стало до интереса обичних људи којима је обрађивање земље једини извор прихода.

Како ће се прича око узурпације земље ових вредних људи завршити, остаје да видимо и пратимо и активно помажемо, надамо се да ће правда ипак победити, а одговорни за ове махинације са земљиштем одговарати.

 

 

ГрО Двери Пожаревац