Градска организација (ГрО) Српског покрета Двери из Пожаревца оценила је да су вежбе Војске Србије са НАТО војницима на полигону Пескови код Пожаревца изазвале страх међу грађанима Браничевског округа и да тај чин представља својеврсно изругивање жртвама НАТО агресије 1999. године.

      На полигону Пескови 8. новембра је почело извођење заједничке обуке јединица за специјалне операције Војске Србије и Оружаних снага Сједињених Америчких Држава.

ГрО Двери Пожаревац се пита да ли тронедељне активности специјалних снага двеју земаља, уз подршку јединица Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије, које подразумевају и пружање прве помоћи и медицинску евакуацију, као и тактике и процедуре у борби у урбаној средини, значе да ће ускоро сузбијати евентуалне протесте, демонстрације или хапсити непослушне и неподобне грађане по Србији?

Грађани Србије имају крајње негативан однос према НАТО-у због њеног агресорског деловања и пре свега због нашег искуства из 1995. и 1999. када нас је та организација бомбардовала, кршећи међународно право. Према истраживањима јавног мњења у Србији, 80% грађана Србије се противи било каквој сарадњи са НАТО. Власт у Србији се не обазире на вољу велике већине народа, већ се понаша као да је одговорна НАТО-у, а не држави Србији чије интересе треба да штити.

“Ми смо под појачаним притиском НАТО. Балкан све више постаје простор који САД мора да обезбеди и очисти од руског утицаја, да би имале леђа ка даљем продору ка Русији, укључујући и војни. Да ли то значи да ће у случају ескалације сукоба на границама Русије и Украјине, војска Србије ратовати на страни НАТО алијансе а против Руске федерације”?

Србија је 2006. приступила војно-политичком програму НАТО „Партнерство за мир“, али он нема ни приближно сличан ниво сарадње као ИПАП и СОФА. Партнерство за мир је засновано на билатералној, а не на стратешкој сарадњи.

 

ГрО Двери Пожаревац