Због нетранспарентног рада и кршења закона, а у вези са набавком угља преко Удружења пензионера Града Пожаревца, Српски покрет Двери Пожаревац скреће пажњу јавности, на основу притужби чланова Удружења пензионера који сумњају у рад и транспарентност у раду, да је почетком године затражио информације од јавног значаја од Удружења пензионера.

        Тражене информације су биле везане за проблеме са снабдевањем угља, начином продаје угља члановима, начином бирања превозника и ценама по којима се то радило, па је због тога затражено да нам се доставе информације за 2019. и 2020. годину, када се највише људи јавило са тврдњама на злоупотребу службеног положаја председника удружења, и то:

– Копије Уговора са фирмама које врше превоз угља за чланове удружења

– По ком критеријуму је изабран превозник

– Колико чланова Удружења је купило угаљ

– По којим ценама је продаван угаљ члановима

– Копије уговора са члановима Удружења и превознице од превоза угља

Пошто одговорно лице Удружења, председник Милорад Јовановић није желео да прими Захтев (покушано неколико пута путем поштанске пошиљке и на руке) за доставу тражене информације, које су у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја јер угаљ који се продаје преко Удружења намењен је искључиво члановима и не сме се наћи у слободној продаји или препродаји трећим лицима за коју чланови Удружења тврде  да то ради отац највишег функционера из градске власти. Такође је познато да Удружење пензионера на годишњем нивоу добија велика средства из буџета града Пожаревца, а да повезано лице са највишим градским функционером врши превоз. Закон о спречавању корупције је веома јасан у питању повезаности лица која врше злоупотребу због сопствене добити јер по једном основу добијају новац ако за њих раде одређени превозници, где су нам пензионери рекли, након што је ГрО Двери затражила информације од јавног значаја почетком године, да је предузетник који има пословање са Удружењем пензионера исто пребацио на треће лице у 2021. Години. Зато и сумњамо да је дошло до проблема са добијањем угља од ЕПС-а за наше најстарије грађане. После евидентне умешаности  председника Удружења пензионера града Пожаревца у целу ситуацију приморани смо да информације затражимо од Повереника за информације од јавног значаја и након тога одговора највероватније поднесемо кривичне пријаве против одговорног лица због корупције и злоупотребе службеног положаја

[ngg src=“galleries“ ids=“467″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

ГрО Двери Пожаревац