Јуче су становници села Горња Добриња спречили узимање узорака земљишта са приватног поседа који треба да служе за проналазак руде литијума на овом подручју. ОО Двери Пожега пружа пуну подршку суграђанима из Горње Добриње и стоји на располагању како не би дошло до даљег истраживања,а онда и ископавања руде литијума.

       Без икакве најаве, три непозната лица са возилом прокупачких регистарских ознака су јуче око 13 часова примећена у Горњој Добрињи како узимају узорке земљишта и брзом реакцијом становника овог села спречена су да узорке однесу. Позвана је и полиција која је непознате особе легитимисала и која нису имала никакав документ који би дозволио узимање узорка земљишта. Након тога и непозната лица и председник удружења „Заштитимо Добрињу и околину“ су дали изјаву у полицији где је од стране председника поменутог удружења затражено да вреће са узорцима земљишта буду заплењена.

Ово је само још један од покушаја да се на мала врата уведе истраживање ради ископавања руде литијума која подразумева коришћење најпрљавијих техонологија. По томе је најозлоглашенија компанија „Рио Тинто“, која жели да отвори рудник на простору Јадра и Рађевине. Двери се јасно противе истраживању и отварању рудника литијума јер желимо да својим потомцима оставимо здраву животну средину, а не трајно загађено земљиште, реке и уништен биљни и животињски свет.

 

ОО Двери Пожега 

Извор фотографија: ФБ страница „Заштитимо Добрињу и околину“