Dveri predale Peticiju protiv naseljavanja migranata u opštini Aleksandrovac

Na Vidovdan leta Gospodnjeg 2017., aleksandrovačka OO Dveri, predala je Skupštini opštine Aleksandrovac Peticiju za ukidanje Lokalnog akcionog plana (LAP) za unapređenje položaja migranata u periodu 2017-2021. u opštini Aleksandrovac.


Peticija je predata sa 1825 potpisa stanovnika opštine Aleksandrovac kao i sa predlogom novog Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglica i interno raseljenih lica u periodu 2017-2021. u opštini Aleksandrovac.

Izražavamo zahvalnost stanovnicima Župe koji su svojim potpisom podržali peticiju, dok se izvinjavamo svima onima koji su želeli da se potpišu, ali to nisu učinili jer smo već imali dovoljan broj potpisa koji nalaže pravna regulativa (potrebno je bilo 5% od ukupnog broja upisanih birača u opštini što je oko 1.170 potpisa).

Izašli smo u susret sugrađanima koji su potpisali peticiju, a onda nas zamolili da njihove potpise izostavimo kako ne bi ostali bez posla usled pretnji i ucena od strane opštinske vlasti.
Mnogim našim sugrađanima, zbog straha, nije bilo lako da potpišu, a nakon predaje potpisa pritisci opštinskih vlastodržaca na potpisnike još više će se povećati.

Svi ti pritisci nas neće uplašiti i obeshrabriti da odustanemo od borbe za normalnu i porodičnu Župu. Kao što smo sada ustali protiv dovođenja migranata u sredinu gde je čak preko 96 posto srpskog stanovništva, tako ćemo uvek ustati protiv skandaloznih odluka i poteza opštinskih vlastodržaca.

Uz peticiju smo predali i nov predlog za Lokalni akcioni plan u kojem se nigde ne spominje pomoć ili naseljavanje povratnika po Sporazumu o readmisiji, kao ni pominjanje tražioca azila, migranata iz drugih zemalja, naročito migranata muslimanske veroispovesti…
Sva pomoć po novom LAP – u namenjena je izbeglicama sa Kosova i Metohije i interno raseljenih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Ukidanjem starog LAP – a, a donošenjem novog, sprečava se dolazak migranata u Župu. Dveri Aleksandrovac i veliki broj građana su rekli svoje, sada je opet sve na odbornicima Skupštine opštine Aleksandrovac. Da li će konačno glasati prema svojoj savesti i odbaciti nakaradni postojeći LAP za unapređenje položaja migranata ili će opet pognuti glavu i dovesti celu Župu u veliku opasnost?

Tekst peticije kao i predlog Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglica i interno raseljenih lica u periodu 2017. – 2021. godine u opštini Aleksandrovac možete videti na sledećim linkovima:


Informativna služba Dveri u Aleksandrovcu


Prilog: