Српски Покрет Двери - Лого
Search

Општинска организација Двери Пријепоље поднела је захтев локалној самоуправи да две улице у Пријепољу добију назив по Светом Сави и краљу Владиславу. На конференцији за медије која је организована тим поводом говорили су чланови управе ОО Двери Пријепоље Мирољуб Бјелић, Борко Пушкић, Милош Сокић и Ратко Ракоњац.

      Председник ОО Двери Мирољуб Бјелић подсетио је на значај Светог Саве као духовног оца нације и краља Владислава као ктитора манастира Милешеве нагласивши да су то две личности најзначајније за историју Пријепоља, које је настало и развијало се као манастирски трг. Овом приликом истакао је да би најбољи начин на који Пријепољци могу да им се одуже био тај да, у години када се прославља велики јубилеј 800 година манастира Милешеве, две улице у граду на ушћу Милешевке у Лим понесу њихова имена.

Борко Пушкић је рекао да се и овог пута најпре обраћају општинском руководству, као што су то чинили у више наврата током мандата претходне власти, али да ће у случају да овог пута не добију одговор свој апел упутити ка надлежним министарствима и врху СПЦ. Такође је образложио и конкретне предлоге Двери да се једна од две главне улице, Владимира Перића Валтера или Санџачких бригада, назове по Светом Сави а да улица која води пут манастира Милешеве добије назив по његовом ктитору.

Милош Сокић је истакао да Србија не спада у групу држава у којима се улицама дају називи по редном броју или по биљним и животињским врстама већ да имамо довољан број историјских личности које заслужују да се по њима назову улице.

Ратко Ракоњац је подсетио да је у прошлом скупштинском сазиву био члан Радне групе која се бавила овим питањем и да се та радна група састала само једном. Ни на том састанку као нити на било ком заседању локалног парламента није усвојен ниједан од предлога Двери, а од 2016. године их је било много, да улице у Пријепољу добију имена по Светом Сави, краљу Владиславу, али и по Мехмеду паши Соколовићу и Меши Селимовићу, као и још неким знаменитим личностима из наше историје.

Српски покрет Двери сматра да је срамота да је Пријепоље један од ретких градова у Србији који нема улицу Светог Саве и да је сада јединствена прилика да се ова историјска грешка исправи. Комунистички изговори одавно више нису популарни, Бошњаци поштују Светог Саву и краља Владислава, а Срби се њима поносе, тако да не постоји ниједан разлог да ова генерација становника Пријепоља не учини овај историјски искорак и по њему остане упамћена.

[ngg src=“galleries“ ids=“454″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

 

 

ОО Двери Пријепоље

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: