Народна пословица каже – „Сваког чуда за три дана доста“, али она, очигледно, за грађане Ивања не важи.

        Наиме, када је пре два месеца почела једна необична појава – свакодневни прекид напајања електричном енергијом овог пријепољског насеља, сви су мислили да је та појава краткотрајног даха и да ће се брзо решити овај проблем. Међутим, како време пролази ситуација се све више компликује.

Веома је чудно да, у једном приградском насељу, сваког дана, по неколико пута нестане струја и поново се појави после десетак минута. Како ненајављено и без објашњења, струја нестане, тако се исто поново појави. Све ово делује случајно и насумично, али ко год се, бар мало, разуме у технику, посебно у пренос и диструбуцију електричне енергије, зна да је сваки прекид напајања струјом нечим узрокован и да је за поновни доток енергије потребно да неко поново успостави канал комуникације.

Такође, сви грађани знају да узрок прекида напајања електричном енергијом може бити ванредни квар или преотерећење система. Кад год се деси неки ванредни квар одмах се јавност обавештава да су екипе на терену и да покушавају да после лоцирања места квара, исти и отклоне. Када се деси преоптерећење система надлежни из ЕПС-а апелују на грађане одређеног дела града да смање потрошњу док се не изгради нека нова трафостаница или на неки други начин смањи притисак на систем преноса електричне енергије.

Оно што највише брине становнике Ивања је да се по овом питању нико не оглашава и да се сви надлежни понашају као да се то њих уопште не тиче. Нико не објашњава ни зашто је струја нестала, ни шта је неко урадио да би она опет дошла. Питање је просто – ко је и где отклонио квар и зашто је до њега дошло?

Можда ће неко помислити да ово и није тако велики проблем, јер су прекиди релативно краткотрајни, али сваки прекид значи поновно сипање прашка и поновно стартовање машина за веш или судове. Ове машине су замишљене да раде аутоматски тј. да кад се једном покрене њихов рад, нико не мора да им прилази до истека потребног рока за завршетак свих предвиђених операција.

Овако испада да Ивањци морају да дежурају поред својих машина и не могу да се у то време посвете неком другом послу. Јасно је да овакве ситуације носе велики ризик од квара на свим кућним електричним уређајима који су прикључени на електричне утичнице, па су житељи овог насеља изложени двоструком проблему.

Пре неколико година, слична ситуација је задесила Рогушје, али су тада прекиди били много дужи и радници ЕДБ су више пута прегледали све стубове далековода и нисконапонске мреже док нису открили и отклонили квар. Сада није могуће уочити никакав рад на терену нити било какво објашњење владајуће гарнитуре.

Додуше, кадрови и „кадрови“ СНС-а нису ни навикли да дају нека објашњења нити да полажу рачуне грађанима (чак ни онима који су их гласали). Навикли су нас на своје ћутање и ухљебљавање. Ваљда то иде једно с другим. Битно је да се струја редовно плаћа, а кога још занима да ли грађани имају редовно и квалитетно снабдевање истом.

И док је све јасније да се грађани Ивања устручавају да свој проблем јавно изнесу, плашећи се да не нанесу политичку штету свом комшији који се налази на позицији председника општине, дотле се у народу све више шушка да овде нису чиста посла.

Све је више сумњи да је узрочник овог проблема нека „крупна зверка“ и да се у Ивању дешава нешто до сада невиђено. Нагађа се да можда неко непријављен троши велику струју, да неко прикључује неке велике машине које оптерећују систем, па чак и да је неко започео рударски посао ископавања крипто валуте.

Зато, да не би било више нагађања и да би становници Ивања коначно знали на чему су, позивамо општинско руководство и руководство ЕПС, да јавно кажу ко или шта је узрочник овог проблема, и ко ће га и кад решити?

 

ОО Српског покрета Двери – Пријепоље

Фото и извор: Запад Инфо