Dveri prisustvovale obeležavanju stradanja Šapčana

U subotu, 27. oktobra (na sv. Petku), u prepodnevnim satima, u Šapcu je održana šetnja sećanja na žrtve titokomunističkog terora, čije je stradanje je počelo na navečerje sv. Petke 1944. godine, neposredno po oslobađenju grada od nacističkog okupatora.

Uglednici iz svih staleža i društvenih slojeva Šapca, Mačve i Pocerine, za koje su nove vlasti znale ili pretpostavljale da su nenaklonjeni novom poretku čije je ustrojavanje počelo dolaskom „oslobodilaca“, bez suda i presude, pod okriljem noći i sa oružanom pratnjom, sprovođeni su do šabačkog železničkog mosta, brutalno likvidirani i bacani u Savu.
Procenjuje se da je, do proleća 1945. godine, na taj način likvidirano oko 2.500 naših sugrađana. Spomen na nevino postradale ove godine obeležen je memorijalnom šetnjom od Crkve sv. apostola Petra i Pavla u Šapcu do železničkog mosta. Pozivu organizatora da učestvuju u ovom javnom događaju nadstranačkog karaktera odazvali su se članovi Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Šapcu.
Jedino što je bacilo mrlju na ovaj važan datum za sve Šapčane jeste pokušaj politizacije i zloupotrebe samog skupa od strane Pokreta obnove Kraljeine Srbije, odnosno POKS-a. Iako politici u ovom trenutku i na ovaj dan nije bilo mesta, očigledno je da je pojedincima bila bitnija lična promocija i promocija stranke koja je jedan od satelita SNS-a, nego li obeležavanje stradanja Šapčana.GrO Dveri Šabac