Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri pružile podršku porodičnom gazdinstvu Nićifora Aničića

Član Predsedništva i odbornik Srpskog pokreta Dveri u Skupštini opštine Prijepolje Borko Puškić posetio je domaćinstvo velikog rodoljuba i uglednog biznismena iz Južnoafričke republike Nićifora Aničića i njegovog sina Pavla Aničića, inače povratnika u otadžbinu.

Iako na prostoru MZ Aljinovići, postoje izvanredni uslovi za bavljenje poljoprivredom, ona je nebrigom prethodnih, a naročito trenutne aktuelne vlasti u Beogradu i Prijepolju opustela. Meštani koji su tu leti, dobar broj njih zimi nisu. Očito je da se lokalna vlast ne odnosi prema svim sredinama na isti način. Prema ovom kraju se po prilici ophodi maćehinski. Retkim meštanima na ovom području nije lakše od saznanja da njihov zaselak nije jedini koji pusti na Jadovničko – Zlatarskoj visoravni. Situacija u Aljinovićima samo je ilustracija odnosa aktuelne vlasti prema Jadovničkom i Zlatarskom selu, uopšte.
Ova sela danas negde nemaju vodu, negde je putna infrastruktura problem, negde je to što se ionako loši putevi ne održavaju, pa je to samo od nekih razloga zbog kojeg se zimi napuštaju ova područja i zbog kojeg ostaju odsečena od sveta. Aljinovićka sela na ovaj način postaju isključivo svojevrsni katuni i izletišta do kojih retki dolaze, uglavnom porodice, potomci već ostarelih dedova, baka i to samo u letnjem periodu.
Vredi napomenuti da je prošle godine pomenuti Nićifor Aničić kupio je najveći deo Zemljoradničke zadruge Poljoprodukt iz Prijepolja, tačnije 684 hektara, sa mnogim zgradama nekadašnje čuvene farme sa kojom danas porodica Aničić ima velike planove. Farma danas dignuta iz pepela i bez ikakve podrške ministarstva za poljoprivredu i lokalne vlasti ima 100 grla krava sorte semantalki i 100 grla krava sorte škotske angus.
Nije ni čudo što su odbornici Dveri u ovom poduhvatu prepoznali dobronamernost i konkretan doprinos u obnovi i razvoju Raške oblati, Prijepolja i Jadovničko-Zlatarskog kraja, pa su inicirali gospodina Nićifora Aničića istaknutog humanistu, da ponese ovogodišnju laskavu nagradu za doprinos u privrednom razvoju opštine Prijepolje koju dodeljuje opština Prijepolje 7. jula na svečanoj sednici Skupštine opštine Prijepolje, posvećenoj danu opštine.

I u toku narednih nedelja članovi rukovodstva Dveri iz Raške oblasti će obilaziti zlatarska, jadovnička i pešterska domaćinstva i u komunikaciji sa njima, pripremiti strategiju oživljavanja područja na kojima postoje odlični prirodni uslovi za život i rad, ali u kojima usled nebrige vlasti, kako lokalne tako i republičke, a čiji bi zadatak bio da brinu o ovim područjima, u kojima život nažalost polako izumire.


Borko Puškić

član Predsedništva Dveri
Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: