Dveri Subotica: Godina za nama, godina straha i neizvesnosti

Godina na izmaku nije donela nikakve boljitke kad je kvalitet života naših sugrađana u pitanju. Subotica više nije mesto u kojem se budućnost može dočekivati spokojno. Građanima Subotice predstavljamo svojevrsni rezime zbivanja u našem gradu i rada gradskih čelnika u 2017. godini.

Mnogi stanovnici našeg grada su se zbog gubitka vere u bolju budućnost zaputili u beli svet, tako da sada Subotica ima drastično smanjen broj stanovnika. Strani investitori su instalirali najneoliberalniji sistem rada koji im omogućava naš novi Zakon o radu. Neke od fabrika radnu snagu tretiraju kao sezonsku, otpuštaju radnike pa posle ih opet primaju. Radnička prava praktično ne postoje.


Infrastruktura grada je rađena katastrofalno, odnosno problemi građana nisu rešavani. Jesu se asfaltirale neke ulice i „njive“ debljinom asfalta ko zna kolikom, ali to nisu bili preko potrebni radovi jer je za građane bilo prečih! Naravno više se ni građani i njihove potrebe ne osluškuju, već se samo sprovode partijski interesi.


Obespravljene mesne zajednice su bez ikakve vizije, a funkcioneri u njima ni sami ne znaju da li će se nešto raditi jer sve to zavisi od nečijeg ličnog interesa, koji sigurno nije interes građana ovog grada.


Po drugi put je pušten u saobraćaj i deo „Y“ kraka posle prvog otvaranja od pre dvadesetak godina. Most koji je bio predviđen za prelaz preko tog puta je uklonjen pa sada poljoprivrednici da bi došli do svojih njiva moraju da pređu više kilometara. Nažalost poljoprivrednici ćute plašeći se da će im ukinuti i ono malo subvencija što dobijaju .


Sprovode se projekti sanacije i čišćenja divljih deponija sa aktivistima vladajuće stranke. Na jednoj od takvih deponija pronađen je džak sa listićima sa pokrajinskih izbora održanih 2016. godine. Svakodnevno smo svedoci zamena teza, u ovom slučaju oni koji bacaju smeće i zagađuju okolinu posle se aktiviraju uz značajno prisustvo medija da saniraju i čiste te iste deponije i naravno sa parama građana, a ne volonterski kako je to u medijima prikazano.


Subotički mediji su u istom stanju kao i širom Srbije. Plasiraju jednu uvek istu priču koja je uglavnom daleka od istine. Vrlo često se ti isti mediji Dverima usmeno izvinjavaju zbog velike medijske blokade, pravdajući se da oni moraju da prežive.


Funkcioneri na javnim funkcijama su demonstrirali bahatost, a neki i mafijaški rečnik i ponašanje. Na veoma negativan način svojim delima su ukaljali i unizili ugled grada, koji je važio za jednu kulturnu i multietničku sredinu.


Svedoci smo svakodnevnih kriminalnih radnji, oružanih pljački, ubistava sa još uvek nerešenim epilogom. Grad je postao visoko rizičan za obične građane koji se slučajno mogu naći na mestu nekog obračuna. Uništavaju se i životna sredina, vetrozaštitni pojasevi.


Godinu dana je trajalo suđenje ekološkom aktivisti iz Krivaje, koji je sa svojim članovima sadio vetrozaštitni pojas na prostoru predviđenim za javne površine. Sada kada se dogodila seča drvoreda na javnoj površini na Paliću, još uvek se ne znaju krivci i nalogodavci. Po tom pitanju se niko ne oglašava. Verovatno se čeka da prođe vreme i da vest padne u zaborav.


Šta je sa požarom koji se desio na imanju člana Gradskog veća u Bačkim Vinogradima? Da li su otkriveni krivci?


Prosto neverovatno deluje vest da je na našem graničnom prelazu u pravcu Mađarske prošla količina od pola tone marihuana i hašiša!? Kako je to moguće?


Vlast je kroz racionalizaciju kadrova i fondaciji ,,Expecto“, koja je zapošljavala tri radnika, ukinula dva radna mesta. Fondacija se bavi edukacijom mladih i borbom protiv narkomanije u gradu u kome je evidentirano dve hiljade zavisnika. Droga je lako dostupna, pogotovo mladima, a jedan zaposleni teško da će moći da organizuje razne edukacije i programe mladima. I to je pokazatelj ozbiljnosti ove gradske vlasti.


Subotička bolnica je primer kako se partijski kadrovi dovlače iz drugih gradova, a oni kada dođu demonstriraju bahatost, osionost i sve rade na štetu pacijenata i osiguranika.


Grad je postao, u pogledu čistoće, izuzetno prljav i mnogi stariji sugrađani ne pamte ovakvu prljavštinu. Za mala dugovanja prema komunalnim preduzećima građani dobijaju pretnje od izvršitelja, kojeg još moraju dodatno da plate.


Siromašni slojevi stanovništva našeg grada postaju još siromašniji zbog sistema koji ih ne štiti već naprotiv gura sve dublje u bedu i siromaštvo.


Nema transparentnosti u radu Javnih preduzeća i Gradske uprave.


Grad je napravio reklamni spot o trošku građana, o uspesima gradske vlasti za četrnaest meseci vladavine, totalno suprotan realnosti na terenu, kao da nosioci vlasti žive u jednom gradu, a građani u drugom.


Za obične građane Subotice ovo je godina straha i neizvesnosti, nadamo se da se više nikada neće ponoviti.


Gradska organizacija Dveri u Subotici je pokazala u 2017. godini znanje i hrabrost da osvetli većinu brljotina aktuelne gradske vlasti, braneći interes običnog čoveka, građanina Subotice. Nastavićemo još organizovanije sa aktivnostima naredne godine, uz mnogo prisutniji rad na terenu, a zajednički cilj svih dobronamernih snaga u Subotici treba da bude uklanjanje politike čiji su sastavni delovi kriminal i korupcija.


Gradska organizacija Dveri u Subotici