Српски покрет Двери даје пуну подршку оправданом протесту наших суграђана који су преко предузећа „Мобилити“ ангажовани да раде као лични пратиоци и персонални асистенти. Предузеће „Мобилити“ који је био пружалац услуга је у блокади рачуна, а лични пратиоци и персонални асистенти остали без плаћена два месеца свог рада.

      Градска кућа је морала да реши тај проблем, јер иако ће раскинути данас уговор са „Мобилити“  и расписати нову јавну набавку за ту услугу проблем ће и даље остати.

Лични пратиоци и персонални асистенти су на овај начин препуштени сами себи. Па ко ће после од тих истих личних пратилаца и персоналних асистената поново желети да ради тај посао, ако има сазнања да у случају неких проблема нема ко да их заштити, ни градска управа, ни НСЗ?

Ово је класичан пример како се губи поверење грађана у институције јер град није све учинио да реши проблем! Град мора да изнађе начин како да преостале две плате исплати личним пратиоцима па макар то било на штету буџета града Суботице. Јер градска управа је одговорна за сам избор понуђача и она треба да врши контролу и квалитета услуге и да ли пружалац испуњава своје обавезе.

Томе додајмо и да град није на прави начин мапирао проблем и уместо 64 корисника услуге потреба је за много већим бројем. Део оних корисника који су предали захтев Центру за социјални рад и добили решење о томе да имају право на коришћење услуге личног пратиоца и персоналног асистента то право не могу да остваре. Они су од стране града дискриминисани јер једни корисници имали су могућност да услугу по уговору користе три године а други то право нису могли да искористе ни један месец.

Град Суботица не сме да буде град који дискриминише било кога, а свакако не особе са инвалидитетом. Да би се та појава спречила сваки посао треба да се одради стручно и у складу са законом а не овако траљаво као што је то град Суботица урадио око пружања услуге личног пратиоца и персоналног асистента.

 

ГрО Двери Суботица