На територији Таванкута имамо 19 километара државне границе са Мађарском. За насеље Таванкут који чини Доњи и Горњи Таванкут, затим Чикерија, Љутово, Капања у свакодневном дежурству полиције имамо у смени по једног полицајаца. Таванкут је због своје специфичне територије изузетно интересантан за илегални прелазак државне границе због својих 6,7 километара шуме која се простире дуж државне границе. Пре десетак година је реновиран објекат карауле Војске Србије у Таванкуту за потребе граничне полиције, којој је основни задатак чување државне границе и онемогућавање илегалних прелазака исте.

        Оно што је нама из Српског покрета Двери несхватљиво је то да је пре две године јединица граничне полиције која је бројала око двадесетак припадника  из насеља Таванкут пребачена на гранични прелаз Бајмок. У станици граничне полиције у Таванкуту се само смењује стража која обезбеђује објекат. Сада се ангажовање граничне полиције врши тако да се по потреби по два гранична полицајца упућују из Бајмока за Таванкут. Да је та гранична активност смањена на минимум довољно је питати саме мештане или пак видети да у пограничном појасу у непосредној близини ограде која је подигнута од стране Мађарске нема  никаквих трагова патролирања веће је све обрасло у траву и коров. Наводно се њихова активност свела на патролирање по шуми. Колико су успешни у томе види се у броју миграната који атакују на границу у околини Таванкута!

Са друге стране у Мађарској имамо подигнуте граничне мобилне стационаре, касарне за смештај војске. Чување државне границе у Мађарској је поверено  граничној полицији и војсци.

Две државе и две политике. Наша, која дозвољава кретање миграната, да им се којим случајем не би умањила слобода кретања или створила нека непријатност од стране наших грађана и Мађарска политика која чува свој интегритет, државу од илегалног преласка границе, при томе јасно стављајући до знања да они који у Мађарску желе да уђу преко жице нису добродошли.

Српски покрет Двери је за промену политике актуелне власти, за једну одговорну политику према својим грађанима. Да се онемогући илегалан улазак миграната на јужној српској граници, да се кретање миграната ван Прихватних центара ограничи због безбедности наших грађана.

Када се промени државна политика према миграцијама и  самим мигрантима, тада ће и у Таванкуту али и у осталим местима гранична полиција радити свој посао а то је чување наше државне границе и онемогућавање илегалних прелазака. Тада више неће бити неконтролисаног кретања миграната, таксиста који их развозе, уништених воћњака и викендица, медијског обиласка министра полиције. Све ће бити под контролом државних органа од државне границе, Прихватних центара, миграната  а све ради безбедности грађана Републике Србије.

 

ГрО Двери Суботица