Да нема локалних медија које верно служе овај режим никад не би ни знали ни претпоставили да има локалних политичара који би себи дозволили да стечена права особа са инвалидитетом укидају. Управо се то десило јуче од стране начелника Северно-бачког округа, Бојана Шоралова.

      Бојан Шоралов је изјавио да нам је потребно једно удружење грађана уместо њих једанаест како би сви трошкови били обједињени, да све буде под једним кровом и да то удружење функционише по угледу на удружење из Велике Плане „Воља за животом“.

Уместо да локална самоуправа изналази начине како да решава бројне проблеме особа са инвалидитетом и њихових удружења, она на овакав начин жели да наметну своју самовољу. Удружења грађана су основани од стране грађана и локална самоуправа нема надлежности над њима. Удружења су и основана да буду допуна недостајућим услугама у систему у овом случају систему социјалне заштите. И постала су веома важна карика која особама са инвалидитетом пружају недостајуће услуге. Често и без било какве надокнаде ослањајући се на волонтере, сараднике и људе добре воље. Средства која градска управа даје за најоосновније трошкове су најминималнији могућа средства, која стижу са закашњењем.

Градска кућа треба да се бави проблемима особа са инвалидитетом али на један професионалан начин. Да изналазе финансијска средстава, проширују списак услуга које се финасирају из локалног буџета.

То што је изјавио Бојан Шоралов за нас из Српског покрета Двери је скандалозно и то посматрамо као само још једну идеју владајуће странке како да завуку руку у џеп инвалидских удружења. Као што су својевремено завукли руке у џепове грађана преко контроле буџетских средстава месних заједница, па се грађани тих месних заједница више ништа не питају, тако по истом том принципу желе да контролишу и удружења грађана која се баве особама са инвалидитетом.

Права адреса за решавање проблема особа са инвалидитетом је градска кућа, градско веће, секретаријат за друштвене делатности и сам градоначелник. Од градске куће би се очекивало да рационално троши средства грађана Суботице и да се више никада не деси проблем као што је био пружањем услуга лични пратилац и персонални асистент.

Због лоше изабраног пружаоца услуга, не проверавајући бонитет предузећа градска кућа је направила штету буџету града од око 10 милиона динара, отприлике исти износ средстава која даје за 11 удружења за њихово функционисање, односно за потребе режијских трошкова за годину дана.

Ако погледамо портфолио Бојана Шоралова видећемо да је председник удружења „Зелени“ које је у пар наврата добило средства из буџета града Суботице за чишћење дивљих депонија. Акцију су одрађивали чланови СНС-а и ЈП „Чистоћа“, обучени у мајице удружења „Зелени“. Можда су га такве активности квалификовале за место Начелника Северно Бачког Округа али свакако не и за покретање друштвеног дијалога са још увек обесправљеним особама са инвалидитетом.

Било би много боље када би своју жељу да помогне особама са инвалидитетом усмерио на контролу трошења средстава из градског буджета, расписане конкурсе и јавне набавке. Тада би могао да пронађе огромна финансијска средства која би могла да послуже за повећање средства које града даје за функционисање удружења која се баве са особама са инвалидитетом али да град уведе и нову услугу као што је ‘Становање уз подршку’ која би била на буџету града Суботице.

 

ГрО Двери Суботица

Фото: subotica.com