Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Subotica: Neradno trošenje para?!

Srpski pokret Dveri Subotice je podržavao donošenje lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) grada Subotice, usvojenog 06.07.2017. Tada smo ipak izrazili sumnju da će taj plan i sve naredne aktivnosti ostati samo mrtvo slovo na papiru. Na veliku žalost Subotičana to se i desilo. Formirano je Radno telo i imenovan tim koji će ga voditi. To je i objavljeno u Sl. Listu grada Subotice 22.02.2018. Izabrani su predsednik Bojan Vranić i četiri člana na mandatni period od dve godine.

Dveri su u međuvremenu sve vreme ukazivale na korupciju, krađu i nerad. Ni u jednom slučaju nije se oglasilo Radno telo LAP-a. Da li ono funkcioniše, koliko sednica su održali i da li imaju rezultate svog rada, posle više od godinu i po dana od formiranja?


Građani Subotice ne znaju koliko ih je koštao rad ovog Radnog tela, niti imaju bilo kakav uvid u rad, rezultate i zaključke. Kao i u mnogim oblastima, rezultat rada do sada je jednak nuli. 


Osnovni zadaci su im bili  da i pored prepoznavanja korupcije rade i na suzbijanju korupcije.


Na žalost to Radno telo a koje izgleda nije Radno već Neradno ništa nije radilo, po našim saznanjima, nije ni bilo nezavisno, jer je bilo na budžetu grada Subotice. Čini se da je samo njegovo osnivanje trebalo da zamaže oči evropskim institucijama, da pokaže kako se i na tom polju nešto radi, a sve u cilju dobijanju zelenog svetla u ispunjavanju evropske agende.


Srbija je na koruptivnoj  lestvici pala na 87 mesto u svetu i jedna je od najkoruptivnijih zemalja u Evropi. Nadamo se da su nosioci vlasti naučili da ne mogu i međunarodnu zajednicu lagati, kao što lažu svoj narod.


Dveri Subotice smatraju da bi Radno telo koje bi se bavilo korupcijom moralo biti finansirano sredstvima koja se ne isplaćuju iz lokalne kase. Da nije na lokalnom budžetu, a da ima sve neophodne zakonske nadležnosti.  Ako je poenta postojanja antikorupcijskog  Radnog tela suzbijanje korupcije u javnom sektoru, onda članovi Radnog tela moraju imati sva ovlašćenja ali i odgovornost da posao rade savesno, da i oni podležu kontroli od strane građana i viših instanci. Da su ljudi od integriteta, beskompromisni u borbi protiv bilo koje vrste lopovluka i da nisu podložni bilo kakvom uticaju pa ni političkom pritisku.


Sadašnje Radno telo grada Subotice kome u februaru ističe mandat treba ukinuti, i pozvati na odgovornost jer su trošene pare građana a da pri tome ništa nisu radili.


 

GrO Dveri Subotica

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: