Dveri Subotica: Žigmanov pljuje u tanjir iz kojeg jede!

Neprimerene izjave predsednika DSHV-a Tomislava Žigmanova kod mnogih Subotičana, izazivaju zgražavanje i gnušanje. Ponižavajuće i lažno kukumavčenje kako je uvek neka druga nacionalna manjinska zajednica u boljem položaju od hrvatske nacionalne manjine, po pravilu je tempirano uvek kada loši odnosi između Republike Hrvatske i Republike Srbije dobiju pažnju javnosti.

Nesuvisle izjave predsednice Kolinde, podgrejane neodgovornim ispadima Žigmanova, samo nepotrebno kvare inače dobre odnose među sugrađanima. Oni time najveću štetu i sramotu nanose upravo hrvatskoj nacionalnoj manjini.


Dveri Subotice smatraju da bi baš politički angažman Žigmanova morao biti takav, da on svakim svojim gestom pokaže da je ponositi građanin Republike Srbije, uvaženi pripadnik hrvatske nacionalne manjine, dostojan poštovanja sugrađana i državnih obeležja Srbije i Hrvatske. Naprotiv, Žigmanov ne prestaje da sramoti i sebe i nacionalnu manjinu koju predstavlja. Njegova nekulturna upadica da ministar kulture Vukosavljević ne treba da se bavi Nikolom Teslom, već rešavanjem kulturnih objekata Hrvatske zajednice, predstavlja pre svega manir elementarnog kućnog nevaspitanja, ali i grub pokušaj prekrajanja istorijskih činjenica . Namera hrvatske država je da na Ekspo izložbi u Dubaiju prisvoji lik i delo Nikole Tesle, predstavljajući ga kao Hrvata. Pravovremeno reagovanje srpskog ministra kulture je njegova dužnost i obaveza. Žigmanov na svakom koraku pokušava da bunjevačku zajednicu u Republici Srbiji predstavi kao minornu i da je hrvatizuje, razbacujući se novokomponovanim izrazima,,hrvatski bunjevci,, i,, bunjevci nehrvati,,.


Prekrajanje istorije ili istorijskih činjenica, a možemo reći i kršenje Ustava Republike Srbije od strane Žigmanova bi ovoga puta zaista moralo da bude sankcionisano i javno osuđeno.


Bunjevačka nacionalna manjina je po Ustavu Republike Srbije ravnopravna sa svim ostalim nacionalnim manjinskim zajednicama i Srpskim narodom kao jedinim državotvornim. Po Ustavu RS svako može da se izjasni slobodno kako oseća svoju nacionalnu pripadnost. Dveri se ne nameću da govore u ime bunjevačke ili bilo koje druge zajednice, ali nećemo dozvoliti bilo kakvu nepravdu i vređanje bilo kog građanina Srbije.


Dveri veoma poštuju sopstveno nacionalno nasleđe i samim tim umeju da poštuju i čuvaju i tuđe. Da je imalo časti u Žigmanovu, i sam bi osudio hrvatski pokušaj krađe srpskog nacionalnog nasleđa i založio se za poštovanje lika i dela Nikole Tesle, koji se za života izjašnjavao kao Srbin, pravoslavac, rođen u Hrvatskoj. Otac Nikole Tesle bio je pravoslavni sveštenik, a selo Smiljan u kojem je živela familija Tesla danas nema stanovnike. Opustošeno je ustaškim pokoljem u Drugom svetskom ratu, ali o tome kradljivci srpske istorije ne govore ni reči.


Dobar odnos sa Aleksandrom Vučićem omogućava Žigmanovu ličnu promociju i publicitet, a u krajnjoj liniji i lično bogaćenje, što je njemu možda i jedini cilj. Levitiranje između naprednjačke politike i hrvatskih „jastrebova“ donosi korist samo njemu lično, ali ne i hrvatskoj nacionalnoj manjini. Skoro je izvesno da je dobra saradnja sa A.Vučićem i nagoveštaj buduće koalicije između SNS-a i DSHV-a.


Zato bi bilo pošteno od Žigmanova da se građanima Subotice obraća sa pozicije Vučićevog saradnika, režimskog sluge, a ne nekog opozicionog političara.


Dveri Subotice izražavaju nadu da će Hrvati koji žive u Subotici iznedriti nove, poštene, mlade ljude, koji će uspešno predstavljati svoju nacionalnu zajednicu na korist i ponos svih njenih članova, da jednom zauvek nestane politika zavadi pa vladaj. Potrebna nam je konstruktivna politika, zasnovana na zajedničkom dobru i međusobnom poštovanju. Politika koja će štititi Ustavom garantovana prava svim nacionalnim manjinama u Republici Srbiji.


Ni manje ni više od toga!


 

GrO Dveri Subotica

Izvor: Grad Subotica