Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri: Sulejman Ugljanin želi nemire u Srbiji

Opet je Sulejman Ugljanin pokušao secesionističkim izjavama da popravi svoj poljuljani rejting. Ovaj političar na zalasku karijere, dugo godina pravi veliku štetu i unosi nemir u državu Srbiju oglašavajući se određenim datumima i tumačeći istorijske događaje na jedan krajnje politikantski način. Ovog puta je za povod izabrao stogodišnji jubilej „Sjeničke deklaracije“.


Sjenička deklaracija je navodno označavala tendenciju „sandžačkih“ muslimana da „Sandžak“ pripoje Bosni i Hercegovini, koja je tada bila pod Austrougraskom ili da dobije svoju samoupravu.


Iako u svojim istorijskim dokumentima ima problema sa naučnim faktima on ne posustaje u izazivanju incidenata i stvaranju smutnje u bošnjačkom i srpskom narodu.


Posle dobro iščitanog teksta sporne deklaracije, za koju ne znamo ko je sastavio, a koju je pre 100 godina potpisalo desetak građana islamske veroispovesti, izdvaja se nekoliko spornih činjenica.


Neozbiljnost i nelegitimnost ovog dokumenta nazvanog „Sjenička deklaracija“, dokazuje nemogućnost utvrđivanja datuma održavanja iste. Vrlo je neozbiljno da se u 20. veku ne zna datum održavanja nekog skupa koji pretenduje da bude zvaničan i za nekoga obavezujući.


U tekstu je navedeno da su Konferenciji prisustvovali predstavnici deset, odnosno dvanaest srezova.


Kako to da među njima nema nijednog Srbina i kakav onda oni legitimitet imaju? Koga predstavljaju i u čije ime nastupaju? Ako su predstavnici svih građana onda nam treba dokaz da se i Srbi slažu sa njihovim prisustvom ovom skupu i odlukama koje su tada doneli.


Svaki budući predstavnik vlasti Srbije ili Crne Gore koji bi ovaj dokument uzeo u razmatranje morao bi da se smatra izdajnikom koji narušava Ustav svoje zemlje i za taj čin bi mu se moralo suditi.


Dobro bi bilo da savremeni zagovornici „Države Sandžak“ i „Autonomije Sandžak“ jasno izgovore o kom se ovde sandžaku u ovoj „Deklaraciji“ govori, Sjeničkom, Novopazarskom ili Pljevaljskom?


Mi koji još nismo videli originalni dokument sa pečatima, potpisima, zavodnim ili delovodnim brojevima prinuđeni smo da i dalje na ovo gledamo kao na stvar mašte ili imaginacije.


 


OO Srpskog pokreta Dveri – Prijepolje


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: