Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri u Kraljevu tribinom obeležavaju jubilej

Dvadeset godina od dana kada su na Filološkom fakultetu u Beogradu studenti osnovali pokret Dveri, u Kraljevu će sutra biti obeleženo tribinom posvećenom Svetom Savi, SPC i Predragu Dragiću Kijuku, prvom duhovnom učitelju Dveri.

Predstavnici Srpskog pokreta Dveri u Kraljevu najavili su na današnjoj konferenciji za novinare je za sutra uveče (četvrtak, 24. januar u 19.30č) u svečanoj sali Gradske uprave tribinu pod nazivom „Sveti Sava i osam vekova nezavisnosti srpske crkve“. O ovoj temi govoriće dr Vladimir Dimitrijević, profesor čačanske Gimnazije i dr Zoran Čvorović, profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Povod za ovu tribinu je i obeležavanje 20 godina od osnivanja pokreta Dveri u januaru 1999. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu.


Boško Glavčić, koordimator Srpskog pokreta Dveri za Raški okrug podsetio je da su među studentima Filološkog fakulteta – osnivačima Pokreta Dveri bili i Kraljevčanin Branimir Nešić i aktuelni predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.


Dveri su prolazile kroz različite oblike postojanja, od nacionalnog udruženja studenata beogradskog Filološkog fakulteta, preko udruženja građana, do sadašnje parlamentarne stranke koja ima poslanike u najvišem zakonodavnom domu – Skupštini Srbije – istakao je Glavčić.


Dragan Vesović, poslanik Srpskog pokreta Dveri u republičkom parlamentu i šef odborničke grupe u gradskoj skupštini kaže da su, kao srpska nacionalna i patrotska organizacija koja baštini svetu tradiciju srpskog naroda i oslanja se na velika dela i misli Svetog Save i vladike Nikolaja, izabrali termin tribine baš uoči Savindana.


Sveti Sava je otac srpske države, duhovnosti i crkve, a vladika Nikolaj je apostol naših vremena. Imali smo retku sreću da je u svoje vreme bio episkop žički. Zato će o njima, u godini kada slavimo osam vekova autokefalnosti srpske crkve govoriti dvojica ljudi koji se kroz gotovo čitav svoj naučni vek ozbiljno bave veličinom dela Svetog Save i vladike Nikolaja – rekao je Vesović.


On je poručio da je u pitanju poučna i apolitična tribina, iako – kako je naveo, podržavaju sve proteste, i lokalne, i proteste u Beogradu.


Dr Zoran Čvorović najavio je da će zajedno sa drugim govornikom na tribini veče posvetiti čoveku koji je, kako je naveo, bio „retki svetosavski integralni Srbin među svetosavskim intelektualcima u nekršteno doba „brozomore““ – Predragu Dragiću Kijuku.


Predrag Dragić Kijuk bio je prvi duhovni učitelj Srpskog pokreta Dveri 1999. godine. Zato veče posvećeno Svetom Savi prilažemo kao sveću voštanicu Predragu Dragiću koji se i upokojio u januaru 2011. godine. Vreme oko Savindana i jeste prilika da se setimo da bez duhovnog preobražaja i ugledanja na naše svete pretke koji su bili prave putovođe ovog naroda, mi ne možemo da promenimo ništa, ni u politici, ni u ekonomiji, ni u pravu – ocenio je Čvorović, dodajući da je početak krize srpskog naroda bio pre svega moralni.


O tome, naveo je, najbolje svedoći delatnost Svetog Save koji je svoj najveći poduhvat,nezavisnost srpske  crkve izdejstvovao mukotrpnim radom koji je trajao duže od 20 godina, lično se preobražavajući i spremajući srpsku elitu u liku srpskih monaha da iznesu taj odgovorni zadatak.


To svoje delo Sveti Sava sprovodio je ovde gde mi živimo. Autekefaliju je pripremao kao studenički iguman, arhiepiskopovao je u Žiči i tu, na Spasovdan 1221. godine krunisao Stefana Prvovenčanog. Zato – nema boljeg mesta da se 2019. godine, proslava osam vekova autokefalnosti srpske crkve započne sa tribinom u Kraljevu koje je nedaleko od Studenice i Žiće – poručio je Čvorović.


 

Izvor: Krug.rs
Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: