Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Zrenjanin: Podrška građanima Lukićeva

Kada je pre šest godina u Lukićevu počela da radi fabrika alkohola „Vineks“, građani su pomislili evo investicija, evo novih radnih mesta. Nisu ni slutili da će posle šest godina želeti samo jedno, zdravu životnu sredinu. Ista ova fabrika je poslujući u Kostojevićima kod Bajine Bašte uništavala rečne vodotokove,trovala zemlju i vazduh. U Kostojevićima su radili pet godina a posle velikih protesta građana, inspekcija je zatvorila tamošnje pogone „Vineksa“. Tada vlasnik premešta fabriku u Lukićevo i počinju veliki ekološki problemi u ovom mestu.

Neverovatno deluje činjenica da niko od nadležnih u našoj opštini nije uzeo u obzir negativna iskustva građana iz Bajine Bašte. Kako to da fabrika koja je u jednom mestu zatvorena zbog katastrofalnog uticaja na životnu sredinu, može biti otvorena u drugom mestu i da za to dobije dozvolu za rad?
Otpadne vode drže se u otvorenim kontejnerima ukopanim u zemlju. Ovi kontejneri se nalaze nadomak sela, odakle se širi užasan smrad. Velika je verovatnoća da se otpadne vode šire kroz podzemne vodotokove i tako zagađuju mnogo veći reon, nego što je to samo selo. Zbog svega ovoga građani Lukićeva pokrenuli su peticiju i drže proteste sa namerom da se zaustavi rad ove fabrike.
Srpski pokret Dveri u Zrenjaninu u potpunosti podržava zahteve Lukićevčana i želimo im da istraju u ovoj borbi. Ali, ovo bi trebala da bude borba svih građana naše opštine, koji žele da žive u zdravom okruženju. Lokalnoj vlasti poručujemo da kod dovođenja investitora i otvaranja novih radnih mesta postoje i crvene linije. Jedna od tih crvenih linija koja se nikada ne sme preći, jeste očuvanje zdrave životne sredine. Na nju imamo pravo i mi i naša deca.Obrad Stanović

Predsednik Gro Dveri Zrenjanin


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: