Српски Покрет Двери - Лого
Search
Ekološka bomba na Čukarici

Na poziv MO Čukarička padina, Opštinske organizacije Srpskog pokreta Dveri Čukarica, narodni poslanik i predsednik Saveta za ekologiju Dveri, Marija Janjušević, posetila je ovo naselje i na licu mesta se upoznala sa problemima žitelja.

Godinama su prinuđeni da trpe trovanje od strane neodgovornih komšija iz divljeg naselja, sa sumnjivim prijavama prebivališta. Ne ulazeći ovom prilikom u raspravu o tome na koji su način došli do različitih kablova i sekundarnih sirovina, ovi stanovnici nehigijenskog naselja sagorevaju gumene izolacije sa kablova i tako zagađuju vazduh, vodu, zemlju kao i poljoprivredne kulture koje rastu u neposrednoj blizini ove svojevrsne topionice bakra.
Dok se kancerogeni dim odmah primećuje, jer zamagljuje put i smanjuje vidljivost na magistrali, ulazi u disajne organe i svaku poru na telu stanovnika, dotle druga zagađenja deluju podmuklo i njihov štetni uticaj nije odmah vidljiv.


Mesto spaljivanja se nalazi svega par desetina metara od uže zone zaštite beogradskog vodoizvorišta, te postoji mogućnost kontaminacije istog, sa nesagledivim posledicama za zdravlje svih građana i stabilnost u  vodosnabdevanju  prestonice.


Pored ove lokacije, obišli smo i nelegalnu deponiju građevinskog otpada na koju se, prema rečima večitog zamenika Vesića, nelegalno istovara preko 150 kamiona šuta dnevno. Javno postavljamo pitanje zbog čega nijedan vlasnik preduzeća koja krše brojne zakone nije prekršajno ili krivično kažnjen?
Koja je svrha postojanja opštinskih, gradskih i republičkih komunalnih i ekoloških inspekcija, komunalne milicije i drugih nadležnih na svim nivoima vlasti, ako ne da zaštiti život građana?


Kada će zbog zagađivanja odgovarati neko od načelnika, krivično i materijalno? Izostanak krivične odgovornosti samo potvrđuje sumnju da je i ovaj slučaj poput „Savamale“ dogovorena i koordinisana akcija režimskih „Kompletnih idiota“.
Uvidom na licu mesta ustanovili smo da su postavljene barijere tu čisto radi fotografisanja i da vozila neometano dovoze otpad alternativnim putevima. Sve se odvija u tišini, nema nikoga ko bi ih u tome sprečio. Ova divlja deponija ogromne površine se nalazi na planiranoj trasi metroa, pa osnovano sumnjamo da je sve planski rađeno, kako bi se braća i kumovi lepo nagodili o nameštanju tendera radi njenog uklanjanja.


Aktivisti Dveri su sa meštanima, koji su inače sve vreme organizovali proteste, braneći pre svega zdravlje svoje dece, dogovorili dalje korake kako bi uzbunili javnost, a nadležne naterali da se uključe u rešavanje ovog ekološkog problema. Nakon toga u otvorenom i srdačnom razgovoru sa narodnim poslanikom razmenili smo mišljenja o aktuelnoj društveno političkoj situaciji, sa posebnim akcentom na dalji rad, primenu načela Dveri i razvoj lokalne organizacije i Pokreta u celini.
Spaljivanja su gotovo svakodnevna, Foto FB grupa Inicijativa za zdravu i bezbednu Čukaričku padinu
Površina divlje deponije je gotovo jednaka površini naselja. Rastinje krije kriminal velikih razmera. Foto Google Maps – preuzeto iz FB grupe Inicijativa za zdravu i bezbednu  Čukaričku padinu.Na nelegalnoj deponiji je bila angažovana i teška mehanizacija, koju „nije primetila“ ni jedna inspekcija.Spaljivanja su gotovo svakodnevna, Foto FB grupa Inicijativa za zdravu i bezbednu Čukaričku padinu


OO Dveri Čukarica

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: