Српски Покрет Двери - Лого
Search
Ekološka katastrofa u Prijepolju kao posledica nestručne vlasti

Prosto je neverovatno šta sve prijepoljska vlast može da priredi svojim građanima. Svašta smo preživeli od 2016. godine ali izgleda da su nam naši vlastodršci najgore ostavili za poslednju godinu svoje vladavine.

          Već dva dana Prijepolje je opet obavijeno dimom i to ne bilo kakvim nego onim koji dolazi direktno sa čuvene deponije na Stanjevinama. Kakav sve materijal gori na smetlištu može samo da se zamisli.


          Kao da nije dovoljno što nam je lokalna vlast na čelu sa Dragoljubom Zindovićem napravila deponiju „na sprat“ umesto da je ukine i preseli, nego su sad dozvolili i da se smeće zapali. Očigledno ništa nisu naučili iz prethodnog ovakvog incidenta.


         Kad se noćas pojavila vatra u vazduhu znali su svi građani koji su je videli da će vatra doneti dim koji će nekoliko sati daviti Prijepolje ali malo je ko očekivao da vatra neće biti ugašena ni tokom sledeće noći. Kad se ode na lice mesta vidi se da vlast ni ne želi vatru da gasi već čeka da se to nekako desi samo od sebe. Vatrogasna brigada daje sve od sebe ali ova vatra se vodom ne može ugasiti ko zna do kad. Poznato je da se požar gasi prekidanjem veze između tri elementa koji ga održavaju – gorive materije, plamena i kiseonika. Pošto na deponiji ima mnogo nagomilanog lakozapaljivog materijala jasno je da se vatra spušta u dubinu i da se jedino oduzimanjem kiseonika može prekinuti požar a ne dolivanjem N2O (vodonika i kiseonika).


          U ovakvim slučajevima, svuda u svetu, zapaljeno mesto se zatrpava zemljom ali lokalna vlast „nema para“ da kupi zemlju i da prekine ovu bruku kao što ni do sada nije slojevima zemlje zatrpavala slojeve smeća kako bi sprečila požar što je standardna procedura u uređenim državama. Bolje bi bilo da su kupovali zemlju za deponiju nego „fotelju petobrzinku“ za Predsednika i „sendvič astal“ za većnike. Sve su nam uzeli, sad hoće i vazduh.


          Poštovana gospodo iz vlasti, za upravljanje nekom teritorijalnom jedinicom potrebna je stručnost a ne kupljene diplome. Otiđite u Zalug i Purića potok da osetite smrad i dim koji guše ljude kao posledica vaše „stručnosti“.


GrO Dveri Prijepolje


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: