Српски Покрет Двери - Лого
Search
G. Milanovac: U susret budžetu za 2019. godinu

Pomalo smo izgubili strpljenje, jedva čekajući da vidimo pompezno najavljen „brže, bolje, jače“ opštinski budžet za narednu godinu.

„Opština finansira ovo, opštinska uprava ono, lokalna samouprava nešto treće. Mi smo izgradili ovoliko, napravili smo puteve gde ih nikad nije bilo, popravili smo što niko godinama nije održavao itd, itd…


Oni znaju, a i vi znate, samo treba da to prihavtite i javno i glasno kažete prvo sebe a potom i svima: pare su vaše, od poreza, taksi , akciza, kazni. Oni sa njima samo raspolažu i treba, jer su se za to gurali i dobili na izborima. Ali vi ste ti koji treba da odlučujete šta je preče i neophodnije i da ih kontrolišete.


Anketa koju sprovode je dobar pokušaj, ali samo pokušaj. Najbolje bi bilo da su naši odbornici stvarno predstavnci svojih sredina koje su ih birale, pa da se oni bore na skupštinskim zasedanjima i otimaju oko preraspodele potrošnje po svim stavkama za svoje mesne zajednice i rejone. Na žalost nije tako, niti će biti u ovakvom političkom sistemu i načinu izbora odbornika za lokalne supštine.


Ostaje i mogućnost da se odlučivanje o utrošku naših para spusti na nivo mesnih zajednica, koje su i zamišljene da budu prva i osnovna stepenica gde građani najšire i najneposrednije odlučuju po svim pitanjima života i bitisanja. Ali u našoj opštini ni to nije moguće. Mesne zajednice nemaju mogućnost da raspolažu novčanim sredstvima, već im se sve servira na kašičicu direktno iz opštinske kase odlukama opštinskih čelnika.


U prošlom broju Takovskih novina na prvoj strani osvanuo je naslov da lokalni odbor SPS-a daje podršuku uzimanju kredita u cilju izgradnje puteva u narednoj godini. Da li je to samo probni balon ili stvarna namera lokalnih naprednjaka?


Do odbornika nije stigao nacrt budžeta, niti se može naći na zvaničnom sajtu opštine. Prvom čoveku socijalista ne možemo verovati ni mi iz opozicije, a ubeđen sam da mu i naprednjaci mnogo ne veruju. Jer on samo pre neki dan reče da planira da na narednim izborima, a sami ih očekuju u toku 2019. godine ( – Predsedniče države to kažu – „lažu“ vaši koalicini partneri a ne opozicija!) budu na suprotnim stranama i da „socijalistima rejting stalno raste dok naprednjacima pada“. No u toj njihovoj već viđenoj igri mnogo je bitnije da posle nekoliko budžeta bez kreditnog zaduživanja, nekome je opet palo na pamet da troši još ne stečeno, nezarađeno svakako jeste.
Kredit se uzima kada se želi nešto što nadmašuje naše mogućnosti, ili u najgorem slučaju kada se nema ni za osnovno pa mora da se traži pozajmica. Ako je ovo prvo u pitanju, šta je to što bi mi želeli a nemamo za to dovoljno para. A ako je ovo drugo, kako smo brže (bolje i jače) uspeli da nemamo kada smo najjača ekonomija u regionu, a možde i u Evropi, kada uspešno vraćamo dugove a zadužejemo se po mnogo povoljnijim uslovim. Možda će i ovaj kredit biti jedan od tih takvih idealno povoljnih.


Mada je prava istina da su oni u stavri „izgubili“ svog glavnog investitora, koji im je u protekle četiri godine davao najpovoljniji, bukvalno idelan kredti sa 0% kamate – penzionere.


Sada više ne mogu da računaju da im razne kancelarije iz republičke vlade otetim parama od penzionera, finansiraju bahato upošljavanje rođaka i  kumova, stranačko zapošljavanje „botova“ i njihove rodbine. Brojna stranačka vojska, koju treba prevoziti i hraniti, mora se držati u poslušnosti, a to se može samo novcem, jer drugu ideologiju nemaju.


Po nekim analitičarima očekuju se vanredni parlamentarni izbori u narednoj godini, a vlast će, kako oni tvrde, ići na to da se istovremeno održe i vanredni izbori za lokalne skupštine u celoj Srbiji. Mada je to po izbornom zakonu nemoguće. Da li je nemoguće? Kod ove vlasti ništa nije nemoguće.

 


Član 85. Zakona o loklanoj samoupravi (Sl. glasnik RS 129/2007 i 83/2014 – dr. zakoni), kaže:

„Skupština jedinice lokalne samouprave može se raspustiti ako:

1)      Skupština ne zaseda duže od tri meseca;

2)      ako ne izabere predsednika opštine i opštinsko veće u roku od mesec dana od  dana konstituisanja skupštine jedinice lokalne samouprave ili od dana njihovog razrešenja, odnosno podnošenja ostavke;

3)      ne donese statut ili budžet u roku utvrđenom zakonom.


Za ovu godinu rok za donošenje odluke o budžetu je 20. decembar, a do 25. treba da se odluka dostavi nadležnom ministarstvu u vladi RS.“


Prema tome svi scanariji su mogući.


 

U Gornjem Milanovcu,

11. decembar 2018. godine


Nebojša Stanković

Dveri Gornji Milanovac


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: