Српски Покрет Двери - Лого
Search
GDE GOD NAĐEŠ DOBRO MESTO TU ZNAK POSTAVI

Dveri Majdanpek: Da li iza inflacije saobraćajnih znakova stoji korupcija?

Bez ikakve javno obavljenih studija, saobraćajnih projekata, a najmanje dokumentacije vezane za realizovane tendere, građani Majdanpeka se redovno susreću sa novopostavljenim znakovima i objektima svetlosne signalizacije koje unose zabunu i otežavaju normalno odvijanje saobraćaja.

Osobi koja sticajem okolnosti prolazi kroz Majdanpek učinilo bi se, bar po broju jedinica vertikalne signalizacije, da prolazi kroz mesto koje je po frekventnosti saobraćaja na nivou najvećih svetskih metropola.

Bez ikakve javno obavljenih studija, saobraćajnih projekata, a najmanje dokumentacije vezane za realizovane tendere, građani Majdanpeka se redovno susreću sa novopostavljenim znakovima i objektima svetlosne signalizacije koje unose zabunu i otežavaju normalno odvijanje saobraćaja.

Javno preduzeće za građevinsko zemljište Majdanpek koje je odgovorno za postavljanje i održavanje „horizontalne i vertikalne signalizacije, uključujući i svetlosnu ( obeležavanje kolovoza, saobraćajni znaci i semafori )“, ne informiše javnost o zaključenim poslovima i njihovoj realizaciji što budi sumnju da je inflacija saobraćajnih znakova samo jedan od načina da se izvuče privatna korist.

Najveće zaprepašćenje meštana izazvalo je postavljanje semafora na uglu ulica Nikole Tesle i Pionirske. Na mestu na kom je frekvencija saobraćaja izuzetno niska postavljena je vertikalna svetlosna signalizacija koja otežava normalno funkcionisanje u ovom delu grada.

Nezvanično opravdanje za ovakav čin je stvaranje uslova za mogućnost polaganja vozačkih ispita u Majdanpeku, gradu u kom ne postoji nijedna auto-škola?!

U samom centru grada postavljen je, u režiji Turističke organizacije opštine Majdanpek (TOOM), putokaz koji prolaznike upućuje na hotel udaljen ne više od 5 metara i zgradu opštine Majdanpek udaljenu desetak metara. Oba objekta imaju jasno istaknute firme koje ukazuju o kakvim se sadržajima radi.

U ulici Karađorđevoj, na više mesta, postavljeni su znakovi obaveštenja „završetak zone 30“ (III-27.1) i „zona 30“ (III-27) tako da su međusobno udaljeni po 5 metara. Na taj način oni treba da upute vozače da u tih nekoliko metara mogu da voze brzinom od 50 km/h?!

Takođe u istoj ulici, dužine ne većoj od 1000 metra, TOOM je postavio desetak putokaza ka Rajkovoj pećini, a na samom početku, ove inače jednosmerne ulice, to su učinili sa obe strane kolovoza.

OO Dveri u Majdanpeku od JP za građevinsko zemljište Majdanpek i TOOM-a zahteva javno objavljivanje podataka o utrošenim sredstvima i poslovne nazive izvođača radova, a od opštine Majdanpek izradu studija i donošenje pravilnika kojima bi se uveo red u oblast koja tretira saobraćajnu signalizaciju. U suprotnom, ovakav način postavljanja saobraćajnih znakova budi osnovanu sumnju da se iza svega krije još jedan način za protivpravno lično bogaćenje na štetu svih građana Majdanpeka.

 

Informativna služba Dveri Majdanpek

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: