Српски Покрет Двери - Лого
Search
GMO – opasnost koja preti

U ovom vremenu u kome se brzo i poprilično stresno živi neophodna je kao jedna od osnovnih mera proizvodnja i konzumiranje zdrave hrane.

Naša zemlja je jedna od retkih država koja je Zakonom o genetički modifikovanim organizmima („Sl. Glasnik RS“, br. 41/2009) zabranila uvoz, uzgoj,  preradu i stavljanje u promet modifikovanih organizama na teritoriji Republike Srbije. To bi trebalo da nam predstavlja garanciju da se hranimo ispravnim namirnicama. Međutim, da bi Srbija pristupila Svetskoj trgovinskoj organizaciji koja je izgradila određena pravila, naša zemlja bi morala da izmeni postojeći Zakon.


Postavlja se pitanje: Da li je vredno pristupiti STO  organizaciji ukoliko moramo svesno pristati na GMO? Da li smo spremni i svesni da pristajemo da ubijamo sebe i svoje bližnje svakog dana na najbezbolniji način?


Narodni poslanik Prof. Dr. Miladin Ševarlić je predložio Narodnoj skupštini  Republike Srbije krovnu Deklaraciju o genetski modifikovanim organizmima i proizvodima od GMO, međutim većina narodnih poslanika nije glasala za istu,  nakon čega je predlog odbijen. Postavlja se pitanje zašto ovaj predlog nije usvojen ako je na opštu korist svih? Koji se sve  to lobiji i političke elite bore da se za GMO širom otvore vrata svih naših domava?


Još više zabrinjava činjenica da je u pripremi novi zakon kojim će se liberalizovati tržište za promet i uvoz GMO i proizvoda GMO i to po hitnom postupku i bez javne rasprave.


Učinjeni su  napori i na „Maršu protiv Monsanta“, održanog 19 maja. 2018. godine, koji predstavlja simbol borbe protiv globalizma i pokušaj da se probudi svest javnosti prema opasnostima koje su se nadvile nad svima nama, a tiču se velikih multi-nacionalnih korporacija koje protežiraju svoja GMO semena i proizvodem, koje žele da ubace u lanac ishrane ljudi žirom sveta i stvore trajnu zavisnost šire populacije od njihovih proizvoda, a sve radi maksimiziranja profita i lukreativnih interesa najbogatijih.


Ulaskom u STO Srbija bi imala prednosti zbog regulacija trgovinskih odnosa između zemalja učesnica, međutim Srbija i sa druge strane ima prednosti, jer smo jedina zemlja u Evropi koja ne proizvodi genetski modifikovanu soju što znači da možemo sačuvati trenutnu poziciju zemlje proizvoođača i izvoznika zdrave hrane.


Mi jesmo mala zemlja, ekonomski ranjiva i iscrpljena,  ali  smo i narod jakog karaktera i odvažnog mentaliteta, te  ako želimo bolju budućnost moramo da se izborimo za čvrst stav i jasne odgovore po pitanjima poput ovog o GMO, jer se jednom napravljena greška, bar u ovom slučaju može veoma teško ispraviti u budućnosti.


 

Dragana Simonović, student III godine Pravnog fakulteta u Kragujevcu

GO Dveri Kragujevac


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: