Након што смо одржали конференцију за медије у Пожеги, а после тога и предали захтев да се одлука о геолошким истраживањима компаније „Јадар литијум“ Д.О.О. из Београда на територији општине Пожега стави ван снаге, огласио се заменик председника општине, Иван Новаковић који је за портал РТС-а изјавио „да се, по овом питању, све ради у складу са законом, да локална самоуправа нема ингеренције, већ је надлежно министарство дало сагласност.“ Додао је и „да су у питању истражне активности, којима тек треба да се утврди да ли има литијума и бора, тако да нема опасности по живот становништва и да геолошка истраживања не треба користити у политичке сврхе“.

       И господину Новаковићу и осталом руководству наше општине,  пре свега треба поставити питање: шта ако се у тим истраживањима пронађе литијум? Да ли се то истражује реда ради или да би се, у случају проналска, отворио рудник и ту копао литијум? Да ли је ико наиван толико да поверује да неће тако бити? Подсећамо да се за добијање литијума користи најпрљавија технологија и да иза таквих ископавања остаје само пустош и уништена животна средина, а као најбољи пример за то јесте компанија „Рио Тинто“. У праву је заменик председника општине када каже да општина нема ингеренције и да сагласност даје министарство. Али чије интересе треба да штити општинско руководство и хоће ли смети да се успротиви одлуци министарства која стоји у директној супротности са здрављем грађана општине Пожега? 

Позивамо општинско руководство, све одборнике Скупштине општине Пожега, сваког грађанина наше општине, без обзира на било каква политичка и друга опредељења, да помогну како не бисмо дозволили ова истраживања на територији наше општине. У супротном, ако се пронађе литијум, следи и отварање рудника. Стати на страну грађана, заштити интересе свих нас, одлучно се супротставити, понети се одговорно, стати уз свој народ – то се очекује сада од општинског руководства јер овде нема места поделама, ово се тиче свакога од нас.

Гордана Маринковић Савовић на конференцији за медије: 

 

 

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери

Председник ОО Двери Пожега