Испред зграде Скупштине општине Пожега, данас је одржана конференција за медије, а поводом најављених геолошких истраживања на територији општине Пожега које планира да врши компанија „Рио Тинто“. На конференцији за медије су говорили Гордана Маринковић Савовић, члан Председништва Двери и председник ОО Двери Пожега, као и председник ОО ДС Пожега Мишо Марковић и председник пожешког ССП-а Ђорђе Стевановић. Након конференције за медије, општини Пожега су упућени конкретни захтеви по овом питању.

       Овом приликом Гордана Маринковић Савовоћ је рекла следеће: „Одељењу за Урбанизам, грађевинарство, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине општинске управе Пожега, достављено је Обавештење о почетку извођења геолошких истраживања заказаних за 17. април на територији општине Пожега од стране привредног друштва „Јадар Литијум“ д.о.о. Београд.

Осим овог обавештења, на сајту општине не постоји било које друго образложење надлежне стручне службе, нити информације о Просторном плану Републике Србије, као ни о Плану експлоатације минералних ресурса, који би се тицали десет тачака на којима се планира истраживање. Од тих десет тачака на којима се планирају ова геолошка истраживања, девет се налази на потезу месних заједница Душковаца, Мале и Велике Јежевице, Дражиновића, Мађера, Горње , Средње и Доње Добриње и Папратишта у општини Пожега, док се једна тачка налази на територији општине Косјерић.

О штетности оваквих истраживања указују бројни домаћи и страни стручњаци и научне институције, од којих је последња и студија коју је урадио Биолошки факултет у Београду, а која је изузетно лоша по „Рио Тинто“ и тиче се утицаја ове компаније и њиховог пројекта „Јадар“ у околини Лознице на животну средину. И док се председница Владе Ана Брнабић и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, током 2020/21. године, о реализацији пројекта „Јадар“ изјашњавају као о “стратешки важном пројекту” за Србију којим се “не доводи у питање очување животне средине”, демантују их чињенице које говоре да где год је „Рио Тинто“ присутан у свету, за собом оставља загађене реке, земљиште и уопште животну средину .

Наша Влада је дала још 4 дозволе за истраживање литијума. Потенцијално ће то бити, осим Пожеге, и у Прањанима у Чачку и крагујевачком, односно Шумадијском округу и Рековцу. Тако добијамо заокружено тровање животне средине читаве Западне Србије и Шумадије. Саме истражне бушотине остављају озбиљне последице у широј и ужој околини, на подземним водама и на тлу.

Зато ми данас подносимо ЗАХТЕВ председнику општине Пожега, Општинском већу и Одељењу за урбанизам, грађевинарство, стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине општинске управе Пожега у коме тражимо следеће:

Апелујемо на све грађане да се укључе у решавање овог проблема, јер смо овим сви угрожени и то нису само власници парцела које су купују или мештани самих ових села где су предвиђена истраживања. За овакве одлуке потребна је јавна дебата како ће ова геолошка истраживања утицати на животну средину, које није било, а ово не сме да буде одлука било ког одељења општинске управе, јер се ово тиче свих нас, нашег окружења, наше воде, земљишта, ваздуха који дишемо. Дакле, још једном молим све да се укључе, јер све нас се тиче, овде сви ми живимо, овде живе наша деца, овде је у питању здравље нас и наше деце, али и генерација којима треба оставити здраву средину за живот.“

 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: