Седница скупштине града Суботице одржана у четвртак 10. октобра показала је лице и наличје наше локалне власти. Видела се велика жеља напредњака да се представе као поштени, јер се улази у изборну годину па се спремају да опет „превеслају“ грађане заменом теза.  У тој жељи да буду поштењачине највише су се истицали председник одборничке групе СНС-а  Стеван Бакић  и градоначелник Богдан Лабан, као и Нагел Јанош, функционер СВМ-а.

Српски покрет Двери  у Суботици сматра да актуелни сазив скупштине Града Суботице карактерише велики лоповлук и корупција на сваком  кораку.

Двери у Суботици предлажу у циљу отклањања дилеме да ли су напредњаци и „пасторовци“ поштено радили,  да се наредна седница скупштине посвети управо томе: ,,Ко говори истину, а ко шири лажи?!“ Предлажемо формирање комисије или анкетног одбора, неког независног тела које би спровело истрагу о функционерима кроз пореску полицију, судско вештачење и пописало сву имовину свих функционера на власти пре избора 2016 и упоредило са садашњим стањем. Разуме се, укључујући и градоначелника. 

Имајући у виду да дуго најављивани закон о пореклу имовине није усвојен и остао је само празна предизборна прича Александра Вучића,  контролу треба  извршити по важећим законима који владају  у Републици Србији.  Унакрсна провера прихода функционера и стечене имовине у овом периоду, укључујући и имовине која је преписана на фамилију показала би да ли су функционери своју имовину енормно увећали или је то увећање било сразмерно у односу на приходе које су имали.

На основу имовинске карте градоначелника  Богдана Лабана,  укључујући и имовину која се води у иностранству, грађани Суботице би се уверили да ли и његове речи имају тежину, када каже да су све радили у интересу грађана, или је то ипак било мало више за његову личну корист?

Седница на којој би се представили резултати рада овог независног  тела и показале имовинске карте сваког функционера, требало би да буде отворена за јавност, а резултати истраге и подаци о покрићу за стечену имовну морали би бити објављени у  свим медијима .

Тако спроведен попис  имовине и прихода, поткрепљен извештајем на седници, био би једини прави показатељ грађанима да ли је садашња коалиција  СНС-а и СВМ-а поштена. Тада би свака њихова изговорена реч имала тежину. Поставља се питање да ли би они након објављених резултата имали храбрости да се појаве пред грађане или би се потврдиле садашње сумње грађана , да су имовину увећали енормно и да се са правом може рећи једноставно – да су лопови.

Двери сумњају да би после овакве активности независног тела било пуно посла за пореске органе, тужилаштво и суд. Док се сви ти „способни“ функционери не нађу иза решетака а имовина им се не одузме и врати грађанима, Суботица ће тешко моћи да иде напред  и обезбеди да сви грађани подједнако остварују своја права и буду једнаки пред законима Републике Србије.

 

ГрО Двери Суботица