Српски Покрет Двери - Лого
Search
Gradonačelnik Čačka divlji graditelj

Srpski pokret Dveri u potpunosti razume iskazani gnev Čačana, izazvan rušenjem našeg bioskopa, odnosno još jednim u nizu obmana Miluna Todorovića koji nas godinama ubeđuje da će na mestu porušenog bioskopa izgraditi novi i bolji.

Mesecima unazad obaveštavamo javnost da nikakvog bioskopa, na mestu srušenog neće biti. Tome u prilog dostavljamo i deo projekta na kojem se vidi da mesto u podrumu, gde je predviđen tzv. bioskop, nije nikakva bioskopska sala već običan lokal koji se, pored ostalog, može koristiti i za gledanje filmova.


Nažalost, ovo nije jedini problem vezan za slučaj „Milun i Sutjeska“. On je daleko kompleksniji i ponovo ćemo predočiti javnosti sva saznanja koja imamo i obećavamo da se ovakva zlodela prema Čačku neće dešavati kada se mi budemo pitali.


Najpre treba ponoviti činjenicu da je Milun Todorović imao nemali udeo u određenom broju pljačkaških privatizacija koji su razorili grad i državu, a bioskop „Sutjeska“ neodoljivo podseća na još jedno u nizu. Privatizacija po principu – devastiraj, obori cenu, kupi na nameštenom tenderu i onda iskoristi vredno građevinsko zemljište zarad ostvarivanja ekstra-profita – očigledno se primenila i na ovom primeru.
Možda najveća tragedija kod ovog slučaja je to da mesto gde su odrastale i kulturno se uzdizale mnoge generacije Čačana, i koji su, svakako bili emotivno vezani za ovaj bioskop je zauvek nestalo. Nestalo zbog bahatosti, alavosti, primitivizma i malograđanskog duha manjeg broja ljudi. „Sutjeska“ je imala sve preduslove da bude jedan od najboljih bioskopa u zemlji, čak je i letnju pozornicu imao. Umesto da se ulože određena sredstva u revitalizaciju (stolice i tehnika) kako bi ponovo zasijao starim sjajem, oni su nas pravili budalama i ubeđivali nas da ga treba srušiti (obori cenu-kupi-iskoristi zemljište).


Čak im nije predstavljao nikakav problem ni to što je objekat bio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, odnosno što je predstavljao svojevrstan spomenik arhitekture predratne moderne u Čačku, a kakvih je veoma malo u našem gradu. Dakle, srušili su zaštićeni objekat ozbiljne spomeničke vrednosti, iako su po zakonu i izdatim merama zaštite, od strane Zavoda, mogli da vrše samo rekonstrukciju.
Ni sva ova nepočinstva im nisu bila dovoljna nego su morali još i ceo sprat više od dozvoljenog da sazidaju, suprotno zakonu i podzakonskim aktima. Naravno, građevinska dozvola sa kojom maše Milun Todorović i koja ga oslobađa krivične odgovornosti će kad-tad biti predmet krivičnog postupka, jer je izdata suprotno zakonu i pravilima struke. Slično kao i urbanistički planovi koji su po njegovim instrukcijama napisani, a koji generišu, podstiču i unapred legalizuju divlju gradnju, baš kao na primeru „Sutjeske“.


Dragi građani Čačka, svi znamo da od proleća 2020. god. oni više neće vladati Čačkom. Međutim, ostaje strah da će i tada već biti kasno, jer će još mnoge, slične, nenadoknadive štete naneti Čačku.


Čačani, pobunimo se!Gradska organizacija Dveri u Čačku


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: