Српски Покрет Двери - Лого
Search
GrO Dveri Niš podržavaju protest „Mame su zakon“

Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri u Nišu podržava protestni skup „Mame su zakon“ koji je najavljen za četvrtak 11.10.2018.god.u Nišu na Trgu Kralja Milana u 17 sati i time izražava neslaganje sa diskriminatorskim odredbama Zakona o podršci porodica sa decom, koji je stupio na snagu 1.jula ove godine.

Normama ovog Zakona promenjen je način obračuna naknada tokom porodiljskog odsustva, kao i naknada za negu deteta, pa je za brojne kategorije majki i trudnica mesečni iznos naknada smanjen na minorne iznose. Ovim su Zakonom oštećene majke koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, oštećena su deca koja su rođena kao treće i četvrto dete u porodici pre stupanja na snagu ovog Zakona a imaju manje od deset godina, kao i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.


Odsustvo odgovorne populacione politike u Srbiji dovelo je Srbiju na jedno od poslednjih mesta u svetu po broju rođene dece i na jedno od prvih deset mesta po broju umrlih. Po prvi put, danas u Srbiji živi više ljudi starijih d 65 godina od onih koji imaju manje od 18 godina. Skandalozne izjave odgovornih u Ministarstvu za rad po kojima „poslodavci primaju žene da rade a ne da rađaju“ izraz su stvarnih neoliberalnih težnji nove elite u Srbiji po kojima je profit iznad svega, pa i iznad života, dece i porodice.


Umesto pevajućih fontana, milionske novogodišnje rasvete, i novih škoda za Ministarstva i lokalne samouprave, Srbiji je neophodno da majke sa decom imaju zagarantovan minimalac, i zadatak je odgovorne vlasti da im to obezbedi.


Porodica je poslednji bedem odbrane protiv neoliberalne, individualističke i antiporodične dogme koja preti da preplavi zapadnu civilizaciju ali i Srbiju. Program Srpskog pokreta Dveri u svom središtu ima porodičnu politiku i izraz je političke borbe za prava porodice. Porodica je najosetljiviji i najugroženija od svih napadnutih institucija i segmenata srpskog društva. A bez porodice, nema veze sa prošlošću, kao ni mosta ka budućnosti.


Stoga Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri u Nišu poziva sve svoje članove, pripadnike drugih političkih stranaka i pokreta ali i sve Nišlije, da bez političkih obeležja podrže protest Inicijative majki Niša za izmenu diskriminatorskog Zakona i za očuvanje porodične Srbije.


 

U Nišu, 10.10.2018.god.

GrO Srpskog pokreta Dveri Niš


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: